h

Biodiversiteit

1 september 2011

Biodiversiteit

De Nederlandse taal is een levende taal. Woorden doen niet altijd wat je van ze verwacht. Neem biodiversiteit. Het is een jong, nog wat onstuimig woord. Dartel als een veulen; kwetsbaar als een kuiken. Het woord is, zou je kunnen zeggen, in zijn ontkiemingsfase. Het woord biodiversiteit groeit als kool. De statistieken tonen aan dat het jaar in jaar uit steeds vaker wordt gebruikt. Maar de betekenis is nog niet uitgekristalliseerd. Lees de woordenboeken er maar op na. Overal is het weer anders gedefinieerd. Het woord wordt in wisselende contexten gebruikt. Het woord is bijna zo kleurrijk en ongrijpbaar als het leven waar ze naar verwijst.

Biodiversiteit in Zoetermeer, groene schoolpleinen, achtertuinen bedrijfsterreinen, plekken waar best wel enige biodiversiteit gevonden wordt maar die niet de grootste vormen van biodiversiteit vertonen. Wij vinden dat de biodiversiteitsvisie van Zoetermeer niet ver genoeg gaat in het behouden van de mooie groene water en levensrijke natuurgebieden van onze mooie stad.

Juist binnen een stad als Zoetermeer zou dit een veel hogere positie op de ranglijst moeten invullen, meer dan alleen het behoud en promoten van binnenstedelijke biodiversiteit. Zoetermeer is in gigantische vaart bezig met het vernietigen van de biodiversiteit, een grootscheepse bomenkap en kaalslag in de parken en het binnenstedelijk gebied. Het volbouwen van onze mooie groene parken met grootscheepse leisure en Horeca projecten, het verdrijven van volktuin en gemeentetuincomplexen uit de stad. Parkeerplaatsen waar nu groen is. En noem maar op. Tijdens een vorige commissie werd er op in gegaan dat de stad overspoelt werd door vleermuizen en boktorren. Tja, als je hen hun natuurlijke habitat afneemt zullen ze zich automatisch wel naar de stad moeten verplaatsen, niet dat ze dat nou zo leuk vinden hoor want een bosdier is beter af in het bos. En konijntjes dartelen liever in de parken en zo ze al in je achtertuin komen zal je dat niet echt fijn vinden, evenals die boktor op je houten balkonnetje

De SP is voor het behoud van al de parken in de huidige vorm. Geen leisure waar grote delen groen en alles wat daar op leeft voor ingeleverd moet worden. En geen vernietiging van bomen en groene plekken zonder gelijkwaardig alternatief.

U bent hier