h

Dagje bij afdeling SBU

5 juli 2011

Dagje bij afdeling SBU

Ik heb op 30 juni een dag meegelopen, of beter gezegd, meegewerkt met de medewerkers van de afdeling Stadsbheer Bureau Uitvoering (SBU). Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met de privatisering van deze afdeling. De SP was en is hier fel tegenstander van. Ik vond dat het eens tijd was om nu eens echt mee te maken wat deze medewerkers zoal op een dag doen. Mogelijk dat ik met deze ervaring de gemeenteraad nog eens op andere gedachten kan brengen.

Ik stond om half 6 als naast mijn bed want net als de medewerkers van SBU moest ik natuurlijk om 7 uur al beginnen. Nadat ik eerst een kop hete chocomelk naar binnen had gegoten ben ik vanmorgen eerst met Alie meegereden. Alie is een hele aardige marokkaanse man die al 42 jaar in Nederland woont en van die 42 jaar al zo'n 35 jaar bij SBU werkt.


Simone met twee medewerkers van de afdeling SBU

We zijn eerst de kruisroosters gaan schoonmaken. Ik wist eerst echt niet wat dat waren maar voor degene die het ook niet weet, dat zijn de roosters tussen de verbindingskanalen van de diverse watertje sloten en vaarten in Zoetermeer en als die verstoppen wordt het waterpeil in Zoetermeer bedreigd en zal de ene kant van Zoetermeer te nat worden of onderlopen en de andere kant te droog. De rooster raken dicht met algen en viezigheid die door de inwoners in het water worden gegooid. Blikjes papier en zelf frituurvet dat een nabij gelegen snackbar er in dumpt. Met een riek vist Alie alle rommel eruit zodat het water weer goed doorstroomt. Hij neemt de rommel mee op zijn wagen of als het veel is blijft het liggen en komt er een auto met kraan die het oppakt en mee neemt.

Daarna zijn we vuilnisbakken in het dorp gaan legen. Ik haalde de vuile zakken eruit en Alie deed de schone zakken erin. Het zwerfvuil rondom de bakken en de plaatsen waar we komen wordt opgepakt en weggedumpt. Daarna komt de zoon van Alie met een veeg/zuigwagen en zuigt de resterende rommel weg zodat alles weer spic en span is.

Daarna zijn we nog even gaan kijken bij de jongens van het groen die net een levensgrote klimop hadden verwijderd omdat deze het voegwerk van een winkelmuur aantast en de winkelmuur hierdoor zwak wordt.

Toen was het koffietijd, de teleurstelling bij de jongens over het uitbesteden aan de private markt is duidelijk voelbaar. Vooral de wat jongere garde maakt zich hevig zorgen over wat er na die 5 jaar werkgarantie gaat gebeuren.

Na de pauze ben ik met Alie gaan kijken hoe de tunnelbak schoongemaakt wordt. De putten worden schoon gezogen en de riolen doorgespoten. Daarna komt de veegwagen weer om de restanten op te zuigen en Alie veegt de plekken waar de zuigwagen niet bij komt.

Na dit spektakel word ik overgedragen aan Theo die al samen met zijn collega en Sjonnie van de DSW op me staan te wachten. Met hem ga ik de vuilnisbakken schoonspuiten. Theo verwijdert de zakken en plaatst nieuwe en ik spuit de bakken schoon.

We drinken nog koffie bij de brasserie en de hoorwinkel en de winkelier vertelt hoe tevreden hij is. Daarna gaan we weer terug naar de Fokkerstraat en neem ik afscheid van de jongens. Ik vond het echt leuk en ga het in het najaar of de winter weer doen.....

U bent hier