h

De helden van SBU

29 juni 2011

De helden van SBU

Zet 45 mensen op de markt en geef ze 5 jaar werkgarantie. Leuk als je 60 bent en nog maar 5 jaar hoeft te gaan, voor de 40 en 50 plussers wat minder. Die gaan het over 5 jaar nog wel zuur krijgen. Vooral degene die wat minder kansen in het leven hebben gehad en daardoor minder inzetbaar zijn.

Gemiddeld hebben zij zich 35 jaar lang ingezet om achter onze kont aan te lopen en onze afval op te ruimen, onze riolen uit te zuigen als ze verstopt waren en de straat onder liep, de straten afgezet bij calamiteiten en de muren van de tunnelbak schoongespoten nadat die weer onder gekliederd waren met hakenkruizen. Om nog maar te zwijgen over dat ze s nachts hun bed uit getrommeld werden als ze weer eens met een pekelwagen door de stad moesten rijden om de wegen veiliger te maken na winters weer.

Zij hebben 35 jaar van hun leven aan de inwoners van Zoetermeer gegeven om te zorgen dat Zoetermeer een mooie schone stad was en bleef. En nu als dank voor alle goede zorgen komt het college van B&W de afspraak die in 2009 met deze mensen werd gemaakt en die luidde dat als deze mensen het voor mekaar kregen in 2014 400.000 euro te bezuinigen opdat ze dan niet uitbesteed zouden worden, niet na. De afdeling SBU was al op de helft om deze bezuiniging in te vullen en hadden het makkelijk gered, maar nee, ineens moet er geen 400.000 maar bijna 700.000 bespaard worden.

Zogenaamd kan dat als men deze dienst privatiseert, ik geloof er geen moer van, het hele rapport dat door een duur extern bureau werd opgemaakt bestaat alleen uit aannames en geen enkele precieze financile onderbouwing. Volgens het college van B&W doen de wijken die al zijn uitbesteed aan het markt het goed. Maar mij is ter ore gekomen dat dit een leugen is. De aannemer in de wijken Segwaert en Noordhove stopt er eind van het jaar mee omdat hij structureel een half miljoen tekort komt. Met andere worden, de volgende aanbesteding zal in financieel opzicht duurder uitvallen voor de gemeente.

De SP heeft haar best gedaan om de privatisering van de afdeling SBU tegen te gaan. Zij stond hierin nagenoeg alleen. De medewerkers hebben ook gedaan wat zij konden. Maar meer zat er helaas niet in met deze raad en college waarvan het stuur meer naar rechts dan naar links trekt. Donderdag ga ik deze jongens een eer te bewijzen. Ik ga ze laten zien dat wij als SP niet op hen neerkijken en daarom een dagje meewerken. Nadat wij figuurlijk onze handen durfden te bevuilen om deze jongens te helpen ga ik het nu letterlijk doen.

U bent hier