h

De verbouwing van het stadhuis

5 december 2014

De verbouwing van het stadhuis

De gemeenteraad heeft ingestemd met de verbouwing van het Stadhuis. De SP heeft als enige  tegen dit plan gestemd. Wel had de andere partijen zo hun twijfels, maar niet het lef om het college een beter plan te vragen.

Wij waren tegen de voorgestelde verbouwing omdat het energievriendelijker maken volgens ons geen 20 miljoen hoeft te kosten. De raadszaal is een paar jaar geleden pas verbouwd en is nog lang niet afgeschreven. De onderbouwing van de inkomsten en besparingen die de 20 miljoen in 35 jaar moeten terugbetalen is boterzacht. En het is nog maar de vraag of er een projectontwikkelaar te vinden is die mee wil investeren in de plannen.

Was het idee dan helemaal zo slecht? Nee. Er zaten ook goede kanten aan het plan. De huidige publieksruimte zou een horecabestemming krijgen en in de toren komen 60 jongerenwoningen. Maar daarmee heb je het wat ons betreft wel gehad.

Het meest hebben wij ons gestoord aan het moment van presenteren van de verbouwingsplannen. Precies een maand na het besluit om te bezuinigen op de huishoudelijke zorg (als enige stad in de omgeving) en op dezelfde dag dat de bezuinigingen vanwege de decentralisatie van de participatiewet besproken werden, wil het college onnodig 20 miljoen uit de spaarpot halen. De crisis is bij vele mensen nog dagelijks voelbaar, kortom die verbouwing is een aardig plan maar niet nu. Het geld kun je beter investeren in mensen in plaats van beton.

U bent hier