h

Werkbezoek woonwagenkamp Bleiswijkseweg

30 november 2013

Werkbezoek woonwagenkamp Bleiswijkseweg

In juni, voor het zomerreces, hebben enkele bewoners van woonwagens in Zoetermeer ingesproken over een uitsterfbeleid dat de overheid voert met betrekking tot het aanbieden van standplaatsen voor woonwagens. Er is met de insprekers afgesproken om hier in het najaar van 2013 nader over te spreken.

De bespreking heeft recentelijk in de commissie ruimte plaatsgevonden. Uit deze bespreking met bewoners werd mij duidelijk dat er sprake is van een tekort aan standplaatsen en dat de standplaatsen ook nog eens in regio Haaglanden verband worden uitgegeven. De kans dat families op één kamp bij elkaar blijven wonen is daarmee zeer klein. Ook werd mij uit de discussie duidelijk dat er een groot verschil zit in het aantal standplaatsen dat gerealiseerd kan worden aan de Bleiswijkseweg. Het college heeft als standpunt dat daar nog maar twee standplaatsen te realiseren zijn. De bewoners spreken echter van een totaal van tien standplaatsen. In dat kader spreken de bewoners dan ook van een gericht uitsterfbeleid van de overheid. Het grote verschil van inzicht is voor mij reden om eens een werkbezoek te brengen aan het woonwagenkamp aan de Bleiswijkseweg. 

Ik heb een rondleiding gekregen op het kamp en het werd mij al snel duidelijk dat er zeker meer dan twee standplaatsen te realiseren zijn op het terrein. Misschien zijn tien standplaatsen inderdaad wat veel, tenzij alle standplaatsen herzien worden en het kamp volledig anders wordt ingericht. Een voorbeeld van wat ooit een standplaats is geweest is goed te zien in onderstaande foto. Echter, door achterstallig onderhoud van de gemeente ziet het er nu vervallen en onverzorgd uit. Dit was vroeger toch echt een standplaats waar een woonwagen op heeft gestaan!

De gemeente geeft onder andere als argument om het kamp nog niet op te knappen dat er veel afval ligt op het kamp. Hier en daar ligt inderdaad wat (grof)vuil. Ik heb het hier ook met de bewoners over gehad en zij zien ook wel in dat dit inderdaad weggehaald moet worden. Maar daarover kunnen volgens hen gewoon afspraken over worden gemaakt. Het hoeft een renovatie in ieder geval niet in de weg te staan.

Wat mij verder tijdens het werkbezoek opviel was de slechte staat van de schuurtjes. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de schuurtjes. Als u naar onderstaande foto kijkt, hoe lang schat u dan in dat er al geen onderhoud is gepleegd?

Volgens de bewoners is er al 30 jaar niets aan de schuurtjes gedaan, maar betalen zij wel elke maand huur voor de schuurtjes. Zij begrijpen niet dat de gemeente dan niet zo nu en dan eens onderhoud komt plegen. 

Waar ik het in ieder geval over eens ben na mijn werkbezoek aan het woonwagenkamp aan de Bleiswijkseweg is dat er snel onderhoud moet worden gepleegd aan de schuurtjes. Dat is niet meer dan een plicht van een verhuurder. Datzelfde zeggen wij ook altijd tegen woningbouwcorporaties die verantwoordelijk zijn voor de staat van sociale woningen. Daarnaast ga ik binnenkort graag het debat aan met het college aan over het aantal te realiseren standplaatsen. Er zijn er in ieder geval meer dan twee te realiseren op het terrein.

U bent hier