h

Leerlingen gaan met elkaar in debat

6 november 2013

Leerlingen gaan met elkaar in debat

Vandaag vonden in de raadzaal van Zoetermeer meerdere debatten plaats tussen Zoetermeerse jongeren. In de ochtend waren het leerlingen van de basisschool Da Vinci en in de middag was het de beurt aan studenten van het ID college.
 

Ik had de eer om in de ochtend bij de debatten van de basisschoolleerlingen op te treden als jurylid samen met VVD raadslid Jan-Willem Schotel. Ik ben al vaker jurylid geweest bij debatten tussen leerlingen, maar zoveel energie als ik vandaag bij de leerlingen zag heb ik nog niet eerder gezien.

 
De leerlingen debatteerden onder andere over het duurder maken van snoep, omdat dit ongezond is en over of de politie direct ingeschakeld moet worden als er een leerling op school gepest wordt. In de finale gingen de beste twee teams met elkaar in discussie over een iPad als vervanging van het schoolboek.
 
Ik heb een aantal levendige debatten mogen aanschouwen. Normaal gesproken gaat iemand van een team staan als hij/zij wat wil inbrengen in het debat. Deze leerlingen gingen nauwelijks zitten, wat dus resulteerde in levendige debatten met nauwelijks een stilte.
 
Mooier nog was het debat over of kinderen ook stemrecht moeten krijgen. Er was een team dat dat een stap te ver vond gaan, maar zij zagen wel wat in een aparte jongerenraad. Kijk, dat soort voorstellen moeten we hebben! En het zou leuk zijn als ik een aantal van deze leerlingen over een paar jaar terug zou zien in een jongerengemeenteraad.
 
Volgende week donderdag staat er nog een debatwedstrijd gepland, ditmaal tussen leerlingen van de basisscholen De Piramide en De Saffier. Ook daar mag ik weer als jurylid komen opdagen. Niet alleen een strijd tussen de leerlingen onderling, maar ook nog eens tussen twee scholen. Dat belooft wat te worden!

U bent hier