h

En zo kent de burger de politiek weer!

1 juli 2012

En zo kent de burger de politiek weer!

Ik heb deze week tijdens het jaarlijkse voorjaarsdebat voorgesteld dat de nieuw gekozen raadsleden in 2014 10% minder onkosten zullen krijgen. Dit komt voor een raadslid in Zoetermeer neer op 30 bruto per maand minder. De reden dat ik dit voorstel heb ingediend is omdat ik van mening ben dat wij als gemeenteraad wel iedere keer overal bezuinigingen kunnen neerleggen, maar dat wij zelf ook bij moeten dragen aan de bezuinigingen. Raadsleden moeten naar mijn mening het goede voorbeeld geven. Immers goed voorbeeld doet goed volgen. Echter, tot mijn zeer grote verbazing werd het voorstel alleen gesteund door de raadsleden van GroenLinks en Trots.

Als ik nu met een voorstel zou komen welke stelt dat raadsleden de helft van hun vergoeding in moeten leveren, dan kan ik nog begrijpen dat niet alle partijen staan te juichen. Maar ik stel enkel voor om bruto 30 per raadslid per maand in te leveren. Gelet op een totale vergoeding van een raadslid in Zoetermeer, 1.944 bruto per maand, is het dus helemaal geen voorstel waarbij raadsleden een groot deel van hun vergoeding moeten inleveren. Het is echter wel een zeer goed gebaar richting de inwoners dat ook raadsleden bereid zijn in te leveren in tijden dat veel voorzieningen verdwijnen en subsidies van welzijnsinstellingen naar beneden worden bijgesteld.

De Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) kon bij monde van Hilbrand Nawijn alleen maar reageren op het voorstel van de SP met het argument dat nota bene de SP dit voorstel in durft te dienen, de rijkste partij van Nederland. Zou de SP niet eens wat geld terugstorten in de staatskas?, aldus Nawijn. Nawijn vergeet even dat de SP zo rijk is, doordat alle volksvertegenwoordigers hun verdiensten uit politieke functies inleveren aan de partij, om hier gezamenlijk activiteiten mee te kunnen bekostigen. De SP is dan misschien rijker dan andere politieke partijen, maar dit komt toch echt voort vanuit het feit dat SP volksvertegenwoordigers hun inkomsten afstaan aan de partij. Niets belet andere politieke partijen om ook zo'n beleid te gaan voeren.

Ik kan niet anders dan concluderen dat een groot deel van de raadsleden in Zoetermeer niet wil morren aan de eigen portemonnee. Als 33 van de 39 raadsleden tegen een voorstel zijn om op een vergoeding van 1.944 per maand 30 per maand in te leveren dan realiseert een groot deel van de raadsleden zich niet de situatie waarin mensen leven die rond moeten komen van een bijstand of mensen die net tussen de 100% en 120% van het sociaal minimum leven. Dat bleek ook wel uit de opmerking die ik in de tweede termijn kreeg van eveneens Hilbrand Nawijn. Hij riep lachend dat 30 per maand niet zoveel bijdraagt aan de bezuiniging. Op jaarbasis zou de bezuiniging 14.040 inhouden. Dit is misschien niet veel, maar het gaat ook om de intentie die achter het voorstel schuilt. Raadsleden beslissen over bergen met bezuinigingen, maar een voorstel steunen die de eigen portemonnee raakt is er niet bij. En zo kent de burger de politiek weer! Als zakkenvullers die toch niet luisteren. Hulde aan de partijen VVD, PvdA, LHN, D66, CDA, Z en ChristenUnie/SGP die dit beeld maar weer eens hebben bevestigd tijdens het voorjaarsdebat!

U bent hier