h

Vestia, de gevolgen voor Zoetermeer

24 juni 2012

Vestia, de gevolgen voor Zoetermeer

Vestia, inmiddels de bekendste woningbouwcorporatie van Nederland, is deze week weer veel in de aandacht geweest. En dat is niet zonder reden. Om Vestia weer financieel gezond te maken heeft Vestia met de banken een overeenkomst gesloten. Van de ruim 2 miljard euro schuld zal Vestia ruim 1,3 miljard zelf moeten gaan vinden. Hiervoor zal Vestia onder andere woningen gaan verkopen.

Dit laatste besluit heeft grote gevolgen voor de gemeente Zoetermeer. Alle eengezinswoningen die Vestia heeft in Zoetermeer zullen verkocht gaan worden. Dit zijn er maar liefst 2.800. Dit is een zeer onwenselijke situatie, omdat dit een grote druk zal zetten op het aantal betaalbare woningen in Zoetermeer. Het is moeilijker voor iemand om aan een eengezinswoning te komen en ook doorstroming, wat men nu zo graag wil, zal moeilijker worden.

Verkoop van eengezinswoningen is voor de SP uit de boze. De SP juicht dan liever de oprichting van een gemeentelijk woningbedrijf toe die deze woningen overneemt. Hulp voor steun van de ideen van de SP kwam uit onverwachte hoek. Wethouder Haan (PvdA) stuurde aan het begin van deze week, samen met een collega wethouder uit Delft, een brief naar demissionair minister Spies met het verzoek om de verkoop van sociale woningen te voorkomen. Ook was later in de week wethouder Haan te zien in het televisieprogramma EenVandaag. In plaats van verkoop van de woningen ziet wethouder Haan liever dat andere woningbouwcorporaties de woningen overneemt. Ik zou zeggen, geen gek idee!

Ik ben blij met deze onverwachte steun. Vaak heb ik het gevoel dat het college weinig tot niets voor elkaar kan krijgen bij, met name, de grotere woningbouwcorporaties en dat zij zich hier ook te makkelijk bij neerlegt. Deze toch wel felle tegenstand, die zelfs via de media verloopt, kan ik dan ook alleen maar waarderen. Want zeg nou zelf, het is toch ronduit schandalig dat de veroorzakers van de problemen bij Vestia met een miljoenenbonus verdwenen zijn en de mensen met een laag inkomen hiervan de dupe worden!

U bent hier