h

Buurten bij de buren

10 maart 2012

Buurten bij de buren

De SP afdeling Zoetermeer trekt regelmatig een Zoetermeerse buurt in om na te gaan hoe de bewoners hun buurt ervaren. De SP staat dan op een centraal punt in de buurt, zoals in een winkelcentrum, en daarnaast gaan diverse SP-ers langs de deuren om met buurtbewoners in gesprek te gaan. Als SP noemen wij dit buurten in de buurt.

Veel andere SP afdelingen hebben eenzelfde werkwijze als de SP afdeling Zoetermeer. Zo is het idee ontstaan om ook eens over de grenzen van de gemeente heen te kijken en te komen buurten in buurten van de buurgemeente. Zo kwam het dat ik vandaag ben gaan buurten in Laakkwartier en Spoorwijk, beide buurten in Den Haag. Samen met twee SP-ers uit Zoetermeer en SP leden van de afdeling Den Haag hebben wij bij vele huishoudens aangebeld om te vragen hoe zij hun buurt ervaren en of er zaken zijn die de SP misschien aan zou kunnen pakken.

In het Laakkwartier maakte ik kennis met een veelheid aan culturen. Bij de ene voordeur sprak ik een geboren en getogen Hagenaar en bij de volgende voordeur sprak ik Duits met een Pool die hier enkele maanden verblijft om te werken. Bij weer een andere voordeur sprak ik Engels met een student uit Engeland die hier tijdelijk studeert aan de Haagse Hogeschool. Kortom een diversiteit aan mensen en hun redenen om in die buurt te wonen.

In de middag gingen we buurten in Spoorwijk. Al snel bleken veel buurtbewoners problemen te hebben met de warmtepomp die in hun huis is genstalleerd. De SP afdeling Den Haag heeft hier eerder ook al klachten over ontvangen. Alle nieuwbouwhuizen in Spoorwijk blijken te beschikken over een warmtepomp en vele ervaren problemen, zoals dat het veel te warm of veel te koud zijn van de woning. Ook zijn veel buurtbewoners niet te spreken over de service van Eneco wanneer zich een probleem voordoet met de warmtepomp. De SP afdeling Den Haag gaat deze problematiek oppakken om te kijken of zij samen met de buurtbewoners een actiecomit kunnen starten om de problemen met de warmtepomp aan te pakken.

Na een dag buurten in de buurt bij de buren kan ik concluderen dat het een leuke en leerzame dag was. In het Laakkwartier heb ik kennis mogen maken met een veelheid aan culturen. Ik heb daar enkele leuke gesprekken gevoerd, waardoor ik bijvoorbeeld de beweegredenen van een Pool om hier te komen werken wat meer kan begrijpen. In Spoorwijk is een probleem aan het licht gekomen waar veel buurtbewoners mee zitten. De afdeling Den Haag gaat dit oppakken en zij kunnen hopelijk de buurtbewoners gezamenlijk bewegen om in actie te komen.

Over twee weken zijn de rollen omgedraaid. Dan komen leden uit onder andere de SP afdeling Den Haag buurten in Zoetermeerse buurten.

U bent hier