h

Lang leve de ongeremde vrijheid van het liberalisme

21 mei 2011

Lang leve de ongeremde vrijheid van het liberalisme

Morgen gaat het dan gebeuren, winkeliers mogen dan zelf bepalen of zij hun winkel op zondag open willen hebben. Vandaag besteedt het AD aandacht aan de zondagsopenstelling in het Stadshart. In het artikel staan gemengde gevoelens van winkeliers.

In winkelketens als Dixons en Zeeman geeft men een reactie van het hoofdkantoor wil dit, dus we zijn morgen gewoon open. Een filiaalmanager van een computerspellenwinkel geeft aan open te gaan, maar heeft er niet al te hoge verwachtingen van. De winkels naast hem zijn gesloten en dat heeft niet echt een positieve aantrekkingskracht op zijn winkel. Een medewerker van een lingeriewinkel geeft nagenoeg dezelfde reactie.

Tegenstanders zijn er ook. Zo geeft een eigenaar van een juwelierszaak aan Zo'n plan wordt op het gemeentehuis bedacht, door een stelletje ambtenaren dat van 9 tot 5 gekke plannetjes zit te bedenken en dan lekker naar huis gaat. Ze vergeten eventjes dat ondernemers ook een gezinsleven hebben.

Kortom, ik bespeur niet echt veel enthousiasme bij de winkeliers in het Stadshart, ook niet bij hen die morgen wel open zijn. Ik vraag me af of de partijen die voor verruiming van de zondagsopenstelling hebben gestemd wel echt hun oor te luister hebben gelegd bij de ondernemers van Zoetermeer. Volgens mij is dit weer duidelijk en gevalletje van te ver doorgeslagen liberalisme. Vrijheid dat zijn keerpunt heeft bereikt en verandert in verplichting.

Het zal mij benieuwen wat de koopzondag morgen zal brengen. Eigenlijk weet ik het antwoord al wel: weinig vrije tijd voor de ondernemer en al helemaal geen extra omzet deze week. Lang leve de ongeremde vrijheid van het liberalisme!

U bent hier