Mantelzorger, breng medisch afval zelf maar naar het KCA depot
Mantelzorger, breng medisch afval zelf maar naar het KCA depot
Ik heb tijdens de raadscommissie samenleving aandacht gevraagd voor het feit dat per 1 februari de apothekers in Zoetermeer geen oude medicijnen en spuitjes (medisch afval) meer innemen. Reden hiervoor geven de apothekers de bezuinigingen van de gemeente. Voorheen kwam de Chemobiel langs bij de apothekers om medisch afval op te halen. De gemeente heeft besloten geen Chemobiel meer te laten rijden. De apothekers zeggen daarom nu dat men medisch afval zelf maar naar het KCA depot in Lansinghage te brengen.
Ik verwacht dat door dit beleid gevaarlijke situaties kunnen gaan ontstaan. Ik verwacht dat mensen echt niet iedere keer naar het KCA depot gaan om medisch afval weg te brengen. Deze verdwijnen door dit beleid in de grijze afvalbak. Het komt nog wel eens voor dat bij het legen van de grijze afvalbakken vuil op straat terecht komt. Als medisch afval op de grond terecht komt en kinderen komen hiermee in aanraking dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
De wethouder vindt het een onderdeel van de bezuinigingen en gaat hier verder niets aan doen. Het is een verantwoordelijkheid van de apothekers zelf. Ze hebben jarenlang niet hoeven betalen voor deze service en niet gaat dit geld kosten, aldus de wethouder. Marijke van der Meer van Leefbaar Zoetermeer gaf aan dat het echt niet zo is dat mensen hun medisch afval niet zomaar langs de weg zullen gooien. Volgens van der Meer zullen de mensen best bereid zijn zelf zo af en toe naar het KCA depot te gaan. Ik hoop zeker dat de mensen dit zullen gaan doen, maar ik verwacht het niet. Van der Meer vergeet echter dat er ook een groep mensen bestaat (en die is groter dan je denkt) die veel medisch afval hebben.
Neem bovenstaande afbeelding. Dit melkpak zit vol met spuitjes van iemand die insuline spuit. Dit is van ongeveer n week. Daarnaast heeft deze persoon ook nog regelmatig ander medisch afval dat naar het KCA depot moet. Dit betekend dat deze persoon regelmatig naar het KCA depot moet gaan. De mensen die dit uiteindelijk moeten wegbrengen zijn al de mantelzorger van deze persoon en krijgen dit ook nog weer als (week)taak erbij. Nu kan deze mantelzorger het medisch afval nog inleveren bij de apotheek wanneer er nieuwe medicijnen worden gehaald bij de apotheek. Straks heeft deze mantelzorger en nog een taak bij. En dan spreken we in de gemeenteraad steeds over het ontzien van mantelzorgers.... Worden deze mensen door dit beleid nu echt ontzien???
- Zie ook:
- Daniël Westhoek
Reacties
Als je me citeert moet het wel goed natuurlijk! ;-)
Ik zal zelf ook een stukje op mijn web-log zetten!
Op hoofdlijnen zijn we het wel eens.
Groet, Marijke van der Meer - Leefbaar Zoetermeer
Nou sorry ik zal niet de moeite nemen om naar de Argonstaat te gaan. Of in het toilet,
of in de vuilnisbak. Mijn kinderen werken allemaal. Het is al erg genoeg dat je zelf of je hulp door de gladheid, zelf je boodschappen kan gaan doen. De wildwaterbaan kreeg bijna 200000 euro cadeau. Zo zijn er nog een paar raadsleden, omdat ze zolang in de raad hebben gezeten, een uitkering krijgen, plus de wethouder die een jaar weg is. Groetjes ans
Wat te denken van de mensen die geen kinderen hebben,de thuiszorgmedewerkster gaat heus niet even naar de argonstraat om daar het afval van de klient te bezorgen hoor,als dat ook nog moet binnen de beperkte zorguren...........