h

Eerste vergadering zonder papier

16 juni 2010

Eerste vergadering zonder papier

De raadscommissie samenleving van 15 juni 2010 heb ik uitgekozen om een keer helemaal digitaal te werken. Ik ben al een maand bezig om over te stappen van de papieren berg naar digitale stukken. Maar het blijft lastig om alle stukken digitaal te vinden. Er is inmiddels en verbeterd bestuurlijk informatie systeem, waar raadsleden en inwoners alle stukken digitaal zouden moeten kunnen vinden. Echter het vinden laat nog wel eens te wensen over. Maar voor de raadscommissie samenleving is het mij dan toch gelukt om alle stukken digitaal in mijn bezit te krijgen.


Paperless desk!

De SP pleit al lang voor verdere digitalisering van het werk dat wij als gemeenteraadsleden doen. Er komen stapels papier per week naar een raadslid toe. Dit kost met name de griffie veel tijd om in orde te maken. Iedere woensdag en vrijdag worden er voor bijna 60 man stukken gereed gemaakt. (woensdag en vrijdag zijn de dagen dat de raad stukken krijgt toegestuurd) Al deze stukken zijn al digitaal en worden daarna uitgeprint en gaan naar de raadsleden. Een flinke overhead dat eigenlijk niet meer van deze tijd is. De techniek is inmiddels zo ver dat we met een e-reader en eventueel een laptop eigenlijk alles al zouden kunnen doen. Het is echter vooral een kwestie van anders gaan werken. Veel raadsleden zijn echter nog te conservatief om anders dan met papier te gaan werken. Daarom zie ik het nog wel even duren voordat iedereen zo werkt als dat ik nu doe. Ik geef hiermee echter wel het goede voorbeeld. En een goed voorbeeld doet goed volgen. Dus ik ben benieuwd wie het tweede raadslid wordt dat helemaal digitaal zal gaan werken!

Het voordeel van de stukken digitaal te hebben is dat er veel sneller en makkelijker gezocht kan worden naar informatie. En het scheelt echt bergen papier dat maar heen en weer wordt gesleept. Op mijn bureau lag dan ook geen papier. Het enige wat in heb gebruikt tijdens de vergadering is mijn e-reader en een netbook (kleine laptop).

Het is mij goed bevallen en ik ga vanaf nu ook proberen elke vergadering digitaal te werken!

U bent hier