h

Virtueel Zoetermeer (nog niet) platform onafhankelijk

2 februari 2010

Virtueel Zoetermeer (nog niet) platform onafhankelijk

De SP fractie bestaat voor een groot deel uit ICT-ers. Daarom heeft de SP fractie regelmatig aandacht gevraagd voor Open Source Software en Open Standaarden. Een stad als Zoetermeer, dat zich profileert als ICT stad, zou aan deze twee punten veel aandacht moeten besteden. Helaas hebben wij de meerderheid van de gemeenteraad nog nooit kunnen overtuigen van de kracht van Open Source Software en Open Standaarden. Middels deze bijdrage doe ik weer eens een poging!

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een aantal keer een virtuele politieke verkiezingsmarkt te organiseren. Ik ben bij de presentatie geweest en was zeer onder de indruk van de mogelijkheden. Alles is webbased, wat betekent dat alles werkt via de internet browser. Echter liep ik als enthousiast gebruiker van het besturingssysteem Linux en de internetbrowser firefox meteen al tegen de lamp toen ik virtueel Zoetermeer wilde proberen. Op de beginpagina van Virtueel Zoetermeer kreeg ik de melding: Uw browser wordt niet ondersteund door deze website.

Gelukkig heeft de ontwikkelaar van virtueel Zoetermeer aangegeven dat vanaf maart 2010 virtueel Zoetermeer zal werken onder zowel het besturingssysteem Windows, MAC als Linux en ook dat het tevens ook zal werken met diverse internet browser.

Met dit voorbeeld wil ik nogmaals benadrukken dat het van groot belang is om alleen maar met softwareleveranciers in zee te gaan die platform onafhankelijke software maken. Open Source Software is over het algemeen platform onafhankelijk. En dit is weer eens een goed voorbeeld waarom Open Source Software voor de SP de voorkeur zou moeten genieten!

Virtueel Zoetermeer is voor de nabije toekomst een mooi middel om inwoners meer te betrekken bij projecten in de stad. Maquettes kunnen nu digitaal in virtueel Zoetermeer worden geplaatst. Als inwoner kunt u dan bijvoorbeeld (virtueel) door uw straat lopen en kijken hoe het nieuw geplande kantorenpand even verderop eruit komt te zien. Een goed aanvullend hulpmiddel bij de beeldvorming en het participatieproces. Zomaar een voorbeeld wat er in de nabije toekomst met virtueel Zoetermeer gedaan kan worden.

Voor nu zetten we virtueel Zoetermeer in voor een politieke verkiezingsmarkt. Ik ben benieuwd of hier veel digitale Zoetermeerders op af zullen komen! Ik zal er in ieder geval rondlopen! Hoewel ik hier wel eerst even een Microsoft Windows computer met internet explorer voor moet gaan inrichten, want met mijn Linux computer in combinatie met firefox zal ik niet ver in de virtuele wereld kunnen komen!

U bent hier