h

Meer aandacht voor doven en slechthorenden

27 februari 2010

Meer aandacht voor doven en slechthorenden

Vrijdag 26 februari 2010 vond er een debat plaats op het gebarenplein, het clubhuis van de stichting Welzijn en Zorg Doven. (WeZoDo) Het was aan de lijsttrekkers om aan de aanwezigen uit te leggen wat hun standpunt is ten opzichte van doven en slechthorenden, dit aan de hand van een aantal algemene thema's zoals veiligheid, werkgelegenheid en de zorg.

Wat al snel bleek is dat doven en slechthorenden moeilijk aan een baan kunnen komen. En als zij al een baan hebben zij vaak onder hun kunnen werken. Als politiek kan je hier niet direct iets aan veranderen. Wel kunnen bedrijven gewezen worden op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. De gemeente kan ook bij het gunnen van werkzaamheden aan een bedrijf eisen dat zij mensen met een beperking, zoals doven en slechthorenden, in dienst moet hebben.

Op het gebied van zorg lopen doven en slechthorenden regelmatig tegen problemen aan wanneer zij voorzieningen aanvragen. Zoiets als een videofoon (telefoon met een beeldscherm) om te zien wie er aan de deur staat wordt door de gemeente afgewezen. Volgens de gemeente is deze voorziening geen middel om maatschappelijk te kunnen participeren. Maar hoe weten doven en slechthorenden die woonachtig zijn in bijvoorbeeld een flat dan wie er voor de deur staat? In de meeste flats is alleen een telefoonverbinding met de deur beneden. Als dit ook met videobeelden zou kunnen zijn doven en slechthorenden ook geholpen. Natuurlijk hebben in flats de woningbouwcorporaties ook een belangrijke rol op het gebied van de toegankelijkheid van hun complexen. Wat de SP betreft wordt de lijst met voorzieningen (verstrekkingsboek) regelmatig tegen het licht gehouden en aangevuld met (nieuwe) voorzieningen die voor een bepaalde doelgroep wel zeker van belang zijn om maatschappelijke te kunnen participeren.

Als laatste is door de doven en slechthorenden meegegeven dat de gemeente iets meer na moet denken in de informatievoorziening. Zo is er recentelijk een DVD uitgegeven met de zeer passende titel 'iedereen doet mee'. De DVD was niet ondertiteld, dus de doven en slechthorenden konden niets met de DVD. Als deze ondertiteld was hadden ook zij wat aan de DVD gehad. Ik heb zelf al eens voorgesteld om de internetuitzendingen van de vergaderingen van de gemeenteraad ook te ondertitelen, zodat de doelgroep doven en slechthorenden de vergaderingen ook zouden kunnen volgen. Naar deze mogelijkheid wordt op dit moment gekeken.

Het was goed om weer eens op bezoek te zijn bij stichting WeZoDo. Vier jaar geleden was het alleen de SP die ingegaan was op de uitnodiging van WeZoDo om te komen voor een debat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Gelukkig waren nu op D66 na alle politieke partijen aanwezig. Overigens was de SP ook aanwezig tijdens de opening van het nieuwe clubhuis van WeZoDo op 15 december 2006. Afgesproken is dat de gemeenteraad binnen n jaar weer langskomt bij stichting WeZoDo om te kijken wat er met de beloftes die tijdens het debat zijn toegezegd is gedaan!

U bent hier