h

Informatieavond Sterigenics

8 januari 2010

Informatieavond Sterigenics

Donderdag 7 januari vond er bij Dutch Water Dreams een informatiebijeenkomst voor inwoners van Zoetermeer plaats. De bijeenkostm ging over de gifuitstoot van het bedrijf Sterigenics. Op de bijeenkomst zijn ongeveer 250 bewoners afgekomen. De inwoners zijn vooral erg boos over het feit dat het bedrijf Sterigenics gedurende een hele lange periode onopgemerkt een hoge dosis van het giftige gas ethylene oxide heeft kunnen uitstoten.

Bewonersbijeenkomst Sterigenics

Normaal wordt het ethylene oxide via een naverbrander zo bewerkt dat de uitstoot tot het minimum wordt beperkt. Echter eind 2006 had het bedrijf Sterigenics problemen met de zogenaamde naverbrander. De gemeente heeft Sterigenics toen toestemming gegeven om tot eind van het jaar gebruik te maken van de zogenaamde calamiteitenpijp. Het gebruikte ethylene oxide gaat via deze pijp met een veel hogere concentratie de lucht in. Na een anonieme tip van een oud medewerker in het voorjaar van 2009 is aan het licht gekomen dat het bedrijf Sterigenics gedurende de periode 2007 tot 2009 nog veel vaker gebruik gemaakt heeft van de calamiteitenpijp. Hierdoor is er een hele lange periode een veel hogere concentratie ethylene oxide uitgestoten. Ethylene oxide is onder andere kanker verwekkend en heel ook bijwerkingen als pijn in de ogen en misselijkheid.

De gemeente heef inmiddels als het een en ander aan gezondheidsonderzoeken laten uitvoeren. Volgens de GGD is de langdurige uitstoot niet schadelijk voor de volksgezondheid geweest. Het is niet aan te tonen dat er hierdoor onder andere meer kankergevallen zullen ontstaan.

Wel is het natuurlijk vreemd dat het college van B&W nooit heeft opgemerkt dat het bedrijf Sterigenics veel vaker veel hogere concentraties van ethylene oxide heeft uitgestoten. Het bedrijf heeft te voldoen aan de milieuvergunning en het is de taak van de gemeente om toe te zien op de milieuvergunning. Hier heeft het college van B&W dan ook zeer gefaald. Een punt waar veel van de aanwezigen op de informatieavond ook op hebben gewezen. Een aantal zagen het liefst dat verantwoordelijk wethouder Frank Speel (CDA) ter plekke zou opstappen.

Ook maakten een aantal aanwezigen zich erg druk over het volksgezondheid aspect. Een aantal aanwezigen hadden sinds 2006 diverse klachten en willen zekerheid dat dat niet is gekomen door de hoge uitstoot van ethylene oxide. Vragen waar zowel het college van B&W als de GGD niet direct antwoord op konden geven. Hiervoor moeten de mensen persoonlijk contact opnemen met de GGD.

Een groot deel van de aanwezigen eist dat het bedrijf vertrekt uit Zoetermeer. Iemand wist te vertellen dat dat ook de wens is van de eigenaar van Sterigenics. Wethouder Speel (CDA) heeft aangegeven met het bedrijf te gaan praten en dit ook onderdeel laat zijn van het gesprek.

Voor de SP is het van belang dat de onderste steen boven komt. Het is duidelijk dat het college van B&W enorm gefaald heeft wat de handhaving van de milieuvergunning betreft. Hoe heeft het zo kunnen komen? En nog belangrijker, hoe gaan we voorkomen dat dit niet nogmaals gebeurd. De verantwoordelijk wethouder moet naar aanleiding van de onderzoeken zijn conclusies trekken. Als blijkt dat er gewoonweg niet is gehandhaafd dan is duidelijk dat hij zal moeten vertrekken.

De informatievoorziening naar alle inwoners van Zoetermeer moet de komende tijd goed zijn. Het is voor de SP van belang dat alle inwoners van Zoetermeer goed op de hoogte gehouden blijven worden. Het bedrijf Sterigenics is gevestigd aan de rand van het Van Tuyllpark. Hier zijn diverse sportverenigingen, het zwembad, Dutch Water Dreams en Sliverdome gevestigd en tevens zit tegenover Sterigenics een volkstuinencomplex. Dus niet alleen de direct omwonenden van het bedrijf kunnen slachtoffer zijn geworden van het ethylene oxide. Ook alle bezoekers van de hierboven genoemde locaties.

U bent hier