h

Openbare orde en veiligheid in de uitverkoop

30 augustus 2009

Openbare orde en veiligheid in de uitverkoop

Het kabinet is van mening dat er moet worden bezuinigd bij de politie. Waar dat onder andere toe kan leiden hebben we afgelopen weekend kunnen zien in Hoek van Holland. En wist u dat er nu al in het weekend maar twee politieauto's beschikbaar zijn voor heel Zoetermeer?

In Zoetermeer merken we het al een paar jaar. Ik weet me de toezeggingen 4 jaar geleden nog goed te herinneren. Zoetermeer krijgt er aanzienlijk meer agenten bij. Nu, 4 jaar later, zijn de extra agenten op n hand te tellen.

logo_politie

Een paar dagen geleden was er in de landelijke media aandacht voor het tekort aan agenten en de bezuinigingen bij de politie die er aan zitten te komen. Zoetermeer kwam in het nieuws doordat zij de oplossing denkt te hebben voor dit probleem. Namelijk het inzetten van particuliere beveiligingsbedrijven. Wethouder van Domburg (VVD) gaf met trots aan dat er goede afspraken zijn gemaakt met een particulier beveiligingsbedrijf om onder andere te surveilleren in risico gebieden.

Na de zorgsector, postsector en de energiesector staat nu ook al de openbare orde en veiligheid in de uitverkoop. De politie heeft een geweldsmonopolie. Dit betekend dat de politie eventueel met geweld mag optreden. Particuliere bedrijven mogen weliswaar, net zoals u en ik, mensen staande houden. Maar als een situatie uit de hand loopt kan een particuliere beveiliger ook niet veel betekenen. De geweldsmonopolie moet wat mij betreft ook gewoon bij de politie blijven. Dit orgaan is door de politiek te controleren, een particulier bedrijf niet! Daarnaast kost het inzetten van een een particulier beveiligingsbedrijf geld. Geld waarmee ook gewoon agenten betaald zouden kunnen worden.

Dus als het college van B&W denkt de oplossing te hebben voor het tekort aan agenten dan hebben zij het mis. De enige oplossing is het kabinet ervan overtuigen dat er niet bezuinigd moet worden bij de politie. Gelet op de vele (gewelds)incidenten van de afgelopen tijd moet de gedachte van het bezuinigen op de politie 180 graden draaien. Er moet niet worden bezuinigd, nee er moet geld bij!

U bent hier