h

Resultatendebat: bijdrage eerste termijn

4 juni 2009

Resultatendebat: bijdrage eerste termijn

Vanavond vind het resultatendebat plaats. De eerste termijn is net achter de rug. Alle fracties hebben hun bijdrage mogen leveren. Hierbij de bijdrage van de SP in de eerste termijn:

Voorzitter, vanavond mogen wij terugkijken op het afgelopen jaar. Het college geeft in het concernjaarverslag 2008 aan wat er in 2008 zoal gerealiseerd is. Van de in totaal 60 doelstellingen zijn er maar liefst 44 gehaald, 15 deels en 1 niet. Voorzitter, als ik het concernjaarverslag zo zou lezen dan zou het college een schouderklopje verdienen.

De zorg
Maar voorzitter, is de situatie daadwerkelijk zou rooskleurig? Een snelle blik op het programma zorg leert ons dat, als we het college mogen geloven, alle doelstellingen op dit onderdeel zijn gehaald. Wij als SP delen deze conclusie echter niet. Heeft dan daadwerkelijk in 2008 iedereen met een beperking volwaardig kunnen participeren in de maatschappij? Het college kan het toch niet anders dan met ons eens zijn dat dat niet op waarheid berust. Kijk alleen al naar de problemen in de thuiszorg het afgelopen jaar. Daarnaast staat de WMO, twee jaar na invoering, nog steeds in de kinderschoenen. De ambities die voortvloeien uit de WMO zijn niet of nauwelijks uitgevoerd. Dat is recentelijk ook gebleken uit de evaluatie van de WMO.

Sociale voorzieningen
Kijken we verder, naar het onderdeel sociale voorzieningen. Dan stelt het college stelt dat er passende arbeid is voor mensen met een indicatie op basis van de Wet Sociale Werkvoorziening. Als SP zijn wij nogal verbaasd dat het college van mening is dat deze doelstelling gehaald is. Want het lukt maar niet om mensen met een indicatie voor WSW binnen 12 maanden te plaatsen. Dit terwijl er zelfs vanuit overheidswege geld beschikbaar is gesteld om wachtlijsten voor de WSW weg te werken. Voorzitter, de SP en het college hebben duidelijk een andere opvatting waar het gaat om doelstelling halen.

Bouwen en Wonen / huisvesting
Op het onderdeel inrichting in de stad zijn volgens het college alle doelstellingen deels gehaald. En dat verbaasd de SP ook niets. Voorzitter, ik begin misschien wat in herhaling te vallen, maar vorig jaar heeft de SP ook al aan het college gevraagd hoe het nu staat met de jongerenwoningen aan de Denemarkenlaan! Wij lezen nu weer dat dit vertraging heeft opgelopen. De wethouder gaf vorig jaar nog aan het met de SP eens te zijn dat dit lang duurt, maar dat hij er alles aan zal doen om de jongerenwoningen te realiseren. Daarnaast heeft de wethouder financin al enkele malen geroepen dat het juist nu de tijd is om dergelijke projecten uit te voeren. Hoe zit het nu college? Wanneer komt er actie op dit terrein? En voorzitter, tevens vroeg de SP vorig jaar hoe lang de Paltelaan nog braak blijft liggen. Ook dit jaar stellen wij deze vraag weer gewoon aan het college, want verandering aldaar is er nog niet geconstateerd. Aan het lijstje van plaatsen waar woningbouw nodig is willen wij dit jaar de Schoutenhoek toevoegen. Al enige tijd geleden zijn de tijdelijke bewoners uit dit complex gejaagd, omdat het gesloopt zou gaan worden. Inmiddels staat het complex al weer tijden leeg. (en had het dus nog steeds als goede betaalbare woonruimte voor jongeren kunnen dienen!) Voorzitter, gaat de Schoutenhoek de nieuwe Paltelaan worden en is het de bedoeling dat de SP ook voor dit complex de vraag hoe staat het met een aantal jaar moet gaan herhalen, of gaat het college van B&W nu eindelijk eens wat voortvarender aan de slag? Daarnaast zou de SP het op prijs stellen als de prestatie-indicatoren voor de verschillende doelgroepen, zoals vermeld in programma 11. worden ingevuld. De prestatie-indicatoren staan wel genoemd, maar de gegevens ontbreken! (geen nulmeting, geen doel en ook gn realisatie!)

30% sociale woningbouw
Dan de 30% regeling voor sociale woningbouw. Via vaak vreemde constructies wordt er altijd getracht de lezer te doen geloven dat de 30% norm wordt gehaald. Maar voorzitter, statistiek is leuk, maar het gaat ons om de vraag. Dus of de 30% nu wel of niet wordt gehaald doet er voor de SP niet zo veel toe. Als er maar naar de vraag wordt gekeken. Kijk alleen maar naar de wachtlijst voor sociale woningen. Die is wat de SP betreft veel te lang!

WFIA
Voorzitter, kijken we naar het programma economie, dan springt daar natuurlijk de WFIA uit. Voor maar liefst EUR 90.000 heeft er zich n bedrijf gevestigd in Zoetermeer met welgeteld 1 werknemer. Bravo! College, hoe lang gaan we hier nog mee verder? En bedenk eens hoeveel mensen meer we voor dit geld aan het werk hadden kunnen helpen/zetten.

Leisure (groen voor steen)
Dan n van de twee beeldmerken van Zoetermeer, leisure. Voorzitter, het kon vorig jaar weer niet op. Het ene na het andere initiatief voor leisure in Zoetermeer werd geboren. En dat zelfs in de tijden van crisis. En als het even wat minder gaat in de leisure industrie dan is het college ook de beroerdste niet om haar steun te verlenen. Onze mening over het Van Tuylpark sportpark en de aldaar geplande leisure is bekend. Groen, inclusief de volkstuintjes, wat overigens tegen landelijke wensen in gaat, moeten verdwijnen voor steen en asfalt. Hetzelfde dreigt te gebeuren met het mooie groene karakter van het Buytenpark en mogelijk het Noord AA. Jammer dat dit college staat voor minder groen dat voor iedereen toegankelijk is en voor meer Leisure dat niet voor iedereen toegankelijk is.

ICT
En dan nog het tweede beeldmerk van Zoetermeer, ICT. De SP vraagt regelmatig aan het college hoe lang Zoetermeer nog de illusie houdt om ICT stad te zijn. Bij een doelstelling horen ook zichtbare initiatieven. Wat ICT betreft slaat de gemeente Zoetermeer regelmatig de plank mis. Als voorbeeld deze keer: Gigameer. Aangesloten bedrijven: 120. Doelstelling 2008: 300. Dat is maar liefst meer dan de helft minder! Zou je daadwerkelijk een ICT stad zijn, dan had deze doelstelling ruimschoots gehaald geweest!

Precario
Voorzitter, tot slot. College, bent u nog rijk geworden van de precariobelasting? En, is de stad er bruisender door geworden?

U bent hier