h

Overlast Rokkeveen: het vervolg..

3 juni 2009

Overlast Rokkeveen: het vervolg..

Vernielingen
Afgelopen weekend is er voor meer dan 5.000 aan vernielingen gepleegd in de wijk Rokkeveen. Diverse vernielingen aan bruggen, hekken en winkels. Het college van B&W heeft in een persbericht laten weten deze vernielingen onacceptabel te vinden en wil ervoor zorgen dat de daders volledig voor de kosten moeten opdraaien.

Bijeenkomst
Nog niet zo lang geleden zijn de bewoners in de omgeving Kurkhout uitgenodigd voor een bijeenkomst om de problematiek te bespreken en de komst van het jongerencentrum nader toe te lichten. Een goed bezochte bijeenkomst waar de aanwezigen het alles behalve eens konden worden. De wethouder liet de toen aanwezige mensen weten dateen tweede jongerencentrum er hoe dan ook zou komen.

Jongerencentrum van de baan
Het geplande tweede jongerencentrum in Rokkeveen is nu echter van de baan. Althans, zo laat het college van B&W in een brief aan de bewoners weten. De raad moet de koerswijziging van het college van B&W nog wel bespreken en goedkeuren. Als alternatief voor het jongerencentrum komt het college van B&W met een drietal oplossingen:

1. Instellen van een alcoholverbod en trachten te handhaven
2. Meer jongerenwerkers inzetten om een grotere doelgroep te bereiken
3. Een tienersoos voor 10 t/m 15 jarigen

Handhaving?
De eerste oplossing is een voor dit college van B&W populaire oplossing. Het instellen van een alcoholverbod. Op steeds meer plaatsen in de stad geldt inmiddels een dergelijk verbod. In mijn ogen een middel dat een grote groep treft, terwijl een kleine groep overlast veroorzaakt. Immers, niet alleen de overlastgevende jongeren mogen niet meer op die plaats een biertje nuttigen, niemand mag dat meer! En het instellen van een verbod is n, maar handhaven is twee. Veel van de praktijken die er nu spelen in Rokkeveen vallen onder de noemer crimineel gedrag. (drugshandel, vernielingen en brandstichting) Hier moet de politie dan ook gewoon handhaven. Maar daar faalt de politie nu blijkbaar al. Het instellen van nog een verbod zorgt er alleen nog maar meer voor dat de politie moet gaan handhaven. (lees: nog meer capaciteit nodig heeft)

Jongerenwerkers?
Meer jongerenwerkers is positief. Maar naar wat ik heb gehoord betreft de grootste groep overlastgevers lieden tussen de 20 en 30 jaar. Een groot deel valt dus niet meer onder jongerenwerkers. Ik betwijfel dan ook of deze aanpak op deze plek het gewenste effect zal hebben. Als dan oplossing drie in dit perspectief wordt geplaatst dan kan ook bij deze oplossing worden afgevraagd of deze effectief zal zijn. Hoewel de tienersoos natuurlijk wel een aantrekkende functie kan hebben voor nieuwe jeugd, die in een vroeg stadium bereikt wordt. Maar dan komt meteen de vervolgvraag, wat als zij de leeftijd van 16 bereiken. Dan zijn ze in de tienersoos niet meer welkom. Een tweede jongerencentrum is er niet, dus gaan ze op straat hangen. Iets waar zeker nog over nagedacht zal moeten worden. Want anders is de investeringen die wordt gedaan met de tienersoos binnen de kortste keren weer vervlogen en blijft de overlast zoals deze nu is.

Het laatste woord is nog niet gezegd
De hernieuwde aanpak Rokkeveen zal, zoals eerder vermeld, worden besproken in de raadscommissie Samenleving van 23 juni aanstaande. Als SP moeten wij de voors en tegens nog eens goed bekijken. Maar dat hier nog niet het laatste woord over gezegd is mag duidelijk zijn!

U bent hier