h

Gemeente en ICT!

11 juni 2009

Gemeente en ICT!

Je hebt van die momenten dat je wat melig bent. Ik heb dat op dit moment. Per spoedpost heb ik van vandaag van de griffie een USB stick ontvangen waarop ik alle documenten van het komende voorjaarsdebat moet zetten, zodat dit logistiek het n en ander vergemakkelijkt. De begeleidende brief bij de USB stick deed mij als IT man weer flink doen lachen! Hierin staat:

Hierbij treft u de USB-stick aan ten behoeve van de algemene beschouwingen, moties en amendementen voor het voorjaarsdebat op 15/18 juni 2009. De documenten opslaan in Windows 2003 als worddocument (.doc)

Ik heb in het verleden regelmatig gepleit voor meer oog voor Open Standaarden en Open Source Software in de gemeente Zoetermeer. We zijn immers een ICT stad en dan moet je zeker open staan voor alles wat de IT te bieden heeft. Tevens is dit ook het beleid van de overheid. Een reactie van mijn zijde richting de griffie,de collega fractievoorzitters en de wethouder kon dan ook niet uitblijven:

Beste griffie, collega fractievoorzitters,

Ik wil niet vervelend doen, maar ik doe het toch! Wij hebben vandaag een USB stick ontvangen waarop wij alle documenten met betrekking tot het voorjaarsdebat op dienen te zetten. Dit moet in MS Windows 2003 formaat zijn. Nu denk ik dat niemand MS Windows 2003 thuis of in de fractiekamer heeft draaien. Dit heeft namelijk niets met documenten te maken, maar is een besturingssysteem in serverfamilie van Microsoft. MS Office 2003 bestaat echter wel en is bedoeld om documenten mee te maken. Ik neem dan ook aan dat dit bedoeld wordt. (immers, er wordt verderop in de begeleidende brief gesproken over .doc formaat) Ik wil daarmee alsnog aangeven dat dit tegen de richtlijn van de overheid is, die het gebruik van open standaarden verplicht heeft gesteld! (voor documenten is de open standaard het Open Document Formaat, .odt) Documenten in het Open Document Formaat kunnen gemaakt worden met het gratis te downloaden Open Source officepakket OpenOffice.org. (http://nl.openoffice.org)

Misschien dat de griffie de afdeling automatisering van de gemeente Zoetermeer kan verzoeken OpenOffice.org te installeren op de desktop computers van de griffie.

Lang leve Zoetermeer ICT stad!

Ik wilde jullie dit toch meegeven in de hoop dat ik de gemeenteraad ooit zo ver krijg om Open Standaarden en Open Source Software een kans te geven!

Met vriendelijke groet,
Danil Westhoek
Fractievoorzitter SP

U bent hier