h

Bijdrage eerste termijn Voorjaarsdebat

15 juni 2009

Bijdrage eerste termijn Voorjaarsdebat

Op maandag 15 juni 2009 heeft het eerste deel van het jaarlijkse voorjaarsdebat plaatsgevonden. Op deze avond hebben alle verschillende fracties hun eerste termijn uitgesproken. Het voorjaarsdebat gaat verder op donderdag 18 juni 2009. De politieke partijen hebben nu een paar dagen om kennis te nemen van elkaars voorstellen.

Hierbij de bijdrage van de SP in de eerste termijn van het voorjaarsdebat:

Voorzitter,

Vorige week tijdens het resultatendebat kondigde de wethouder financin aan dat de economische crisis nu ook echt naar Zoetermeer komt. En natuurlijk schrikken wij hier als SP van. Zeker als je moet constateren dat er in de voorjaarsnota wel regelmatig melding wordt gemaakt van de economische crisis, maar dat er nog nauwelijks op ingespeeld wordt.

Dit is een crisis veroorzaakt door het neoliberaal kapitalisme, de bankiers en speculanten. Daarom kan en mag het ook niet zo zijn dat de Zoetermeerse samenleving gaat betalen voor deze crisis. Het bezuinigen op peilers van de samenleving, zoals sociale voorzieningen, de zorg en het onderwijs is voor de SP dan ook onacceptabel.

Wel blijkt er nog voldoende ruimte voor miljoeneninvesteringen in de stad, voornamelijk op het gebied van cultuur. Ook waren de reserves van de stad nog nooit zo hoog. Het is hoog tijd om eens te bezinnen en te gaan kijken hoe we goed rentmeesterschap gaan plegen met die financile voorraad. Het college geeft hier in ieder geval nog geen goed inzicht in.

In deze tijd van economische crisis verwachten we creativiteit van het college. Nu de huizenmarkt er slecht voorstaat, zou het college kunnen onderzoeken of zij op bepaalde plekken in de stad samen met corporaties huizen zouden kunnen opkopen en die beschikbaar te stellen voor de sociale markt. Dat bevordert niet alleen de doorstroming daar waar de markt het meest vast zit, maar helpt tevens het lokale klimaat hoog te houden. Deze creativiteit verwacht de SP van het college. Veranderende tijden vragen nu eenmaal om nieuwe, soms verregaande maatregelen.

Het is duur om eerst af te breken en vervolgens weer op te bouwen. Dat is niet alleen zichtbaar in Palenstein, maar geldt ook voor stedelijke voorzieningen. De SP vindt het acceptabel om belangrijke peilers voor een bepaalde tijd overeind te houden met dekking uit de vrij besteedbare reserve. Voorwaarde is dat duidelijk is wanneer dat ook weer stopt. Op deze wijze kunnen belangrijke peilers de crisis doorstaan.

De zorg heeft de afgelopen jaren voldoende problemen gekend. Beleidswijzigingen, bezuinigingen en steeds veranderende regelgeving zetten de toon. Het is tijd voor rust binnen de zorg. Het college moet dan ook richting het rijk het signaal afgeven dat er voorlopig geen verdere bezuinigingen meer moeten worden doorgevoerd op de zorg. Ook het overhevelen van nog meer AWBZ gerelateerde onderdelen naar de gemeente moeten op de lange termijn worden geschoven. Alleen dan krijgt de gemeente de rust om het huidige zorgbeleid goed uit te gaan werken, zonder steeds de ambitie en de financin bij te moeten stellen.

De kleine ondernemers kunnen gestimuleerd worden door het naar voren halen van projecten en die lokaal te gunnen. Het belang van grote bedrijven, zoals projectontwikkelaars, dient daar zeker niet boven te prevaleren. 80% van de werkgelegenheid ligt in het MKB, focus op internationale bedrijven is daarom dan ook geld- en tijdverspilling.

Ook in tijden van crisis mag de aandacht voor groen niet op de achtergrond verdwijnen. Kreten als meer arbeidsplaatsen en hogere gemeentelijke inkomsten zijn in het geval van Zoetermeer vaak lokkertjes voor nieuwe, grote leisureprojecten. Vaak is de economische impact echter niet altijd even significant te noemen. Het groen heeft hier in het recentelijk verleden al onder moeten lijden, maar ook in de nabije toekomst staan grote delen groen van Zoetermeer onder druk. Of gaan we vandaag een historisch moment meemaken? De SP heeft namelijk een motie over groengebieden voorbij zien komen. Zullen partijen als de PvdA, D66 en Leefbaar Zoetermeer nu eindelijk eens duidelijk een uitspraak doen over groenbehoud in het Van Tuyllpark en het Buytenpark? De SP wacht in spanning af!

Lokaal bestuur vraagt om focus op de buurten. Nu is de tijd om door te pakken op het jongerenwerk, anders creren we een hypotheek voor de toekomst die nog veel duurder is. Ook moet het college zoeken naar kansen om op afstand gezette diensten, zoals bijvoorbeeld het groenonderhoud in de wijken, weer lokaal dicht bij de burger te brengen.

Wij zijn ervan overtuigd dat als het college goed nog onze voorstellen van vandaag, maar ook de onmogelijk geachte voorstellen uit het verleden nog eens goed tegen het licht houdt, dat na de zwarte weervoorspellingen van de komende jaren een groene toekomst in het vooruitzicht ligt. Het is niet de tijd van stilstaan, maar de tijd van doorpakken op een juiste manier. Weg van de jaren van het grote geld, liberalisering en vermarkting. Terug naar die van het lokaal rentmeesterschap, waar alle mensen in de maatschappij mee tellen. Het serieus nemen van de inwoners van deze stad met sterkere participatie en vooral het belang van de mensen voorop zetten en niet, zoals de laatste decennia het geval is geweest, die van de grote organisaties, bedrijven en lobbyclubs.

Voorzitter, zoals ik net al aankondigde heeft de SP ook vandaag een aantal eigen voorstellen. Deze zal ik nu kort toelichten.

SP motie nr1: Bijzondere bijstand als gift
Het college doet in de voorjaarsnota al een aantal voorstellen om mensen in de minima extra te ondersteunen. Dit onderdeel heeft ook de volledige instemming van de SP. Het college geeft zelf in de voorjaarsnota aan dat mensen die lange tijd van een minimum bestaan moeten rondkomen op lange termijn in financile problemen raken. In navolging op deze uitspraak van het college stelt het SP dan ook nogmaals voor om de bijzondere bijstand niet als lening, maar als gift te verstrekken.

SP & VVD motie nr2: Indicatiestelling thuiszorg
Samen met de VVD heeft de SP een motie opgesteld welke voorstelt om de indicatiestelling van de thuiszorg uit te laten voeren door de zorgaanbieders zelf. Zo vreemd is dat helemaal niet, want dit gebeurde ook al voor de komst van de WMO. En waarom niet de indicatiestelling laten doen door hen die dagelijks met het zorgen voor bezig zijn? Dit voorstel heeft nog een voordeel, namelijk dat de gemeente fte's overhoudt met dit voorstel welke ingezet kunnen worden om de doorlooptijd voor aanvragen van overige voorzieningen te versnellen.

SP motie nr3: Impuls scholingsaanbod thuiszorg
Uit zowel het recentelijk door de SP afdeling Zoetermeer uitgevoerde onderzoek naar de situatie in de thuiszorg als een onderzoek gehouden door EnVandaag onder 5000 clinten blijkt dat veel clinten niet tevreden zijn over de kwaliteit van de thuiszorg. Veel van de klachten zijn te verhelpen door een goede scholing van het personeel. De SP stelt daarom in een motie voor eenmalig een budget van 25.000 uit het potje van de raad ter beschikking te stellen waaruit zorgaanbieders een scholingsaanbod voor haar medewerkers kan ontwikkelen. Het budget moet dienen voor het betalen van bijvoorbeeld stagiaires voor het ontwikkelen van een scholingsaanbod.

SP motie nr4: Vrijstelling jeugdcontributie bibliotheek
Een vertegenwoordiging van de bibliotheek is recentelijk bij de raadscommissie Samenleving op bezoek geweest. Tijdens deze vergadering heeft de vertegenwoordiging van de bibliotheek aangegeven welke positieve effecten de vrijstelling van de jeugd voor contributie heeft gebracht. Zij zien graag dat de vrijstelling van de jeugd voor contributie permanent wordt. Het college heeft aangegeven hier geen dekking voor te hebben. De SP heeft echter wel dekking gevonden. De 35.000 kan wat de SP betreft gevonden worden in het budget voor cultuurevenementen. Dit budget kan best met 35.000 per jaar minder door.

SP motie nr5: Speeltuintjes
Regelmatig klagen inwoners over te weinig speelvoorzieningen in de buurt. Naast dat kinderen hier veilig kunnen spelen is een speeltuintje vaak ook de ontmoetingsplek voor de buurt. De SP wil daarom inspelen op de vraag van de inwoners. De SP stelt middels een motie voor om in zowel 2010 als 2011 een bedrag van 50.000 toe te voegen aan het wijk-aan-zet budget, speciaal geoormerkt voor speelvoorzieningen in de wijk. Dit betekend dus een bedrag van eenmalig 100.000 euro. De dekking komt uit de vrij te besteden reserve. Als eis voor het gebruik van dit budget stelt de SP voor dat de indiener de speelvoorziening(en) moet adopteren. Wat inhoudt dat de indiener verantwoordelijk is voor het toezicht houden op de speelvoorziening.

SP motie nr6: Crisisopvang
De SP ontvangt signalen dat de cirsisopvang in Zoetermeer niet voldoende is. Crisisopvang is een belangrijke voorziening voor kwetsbare in de samenleving. Door onvoldoende opvangplekken kunnen schrijnende situaties ontstaan waarin mensen op straat moeten overnachten. Dat zou in een stad als Zoetermeer natuurlijk niet mogen. De SP vraagt daarom ook in een motie aan het college om de mogelijkheden voor uitbreiding van de huidige crisisopvangvoorziening te onderzoeken.

Voorzitter, de SP dient hierbij dus een zestal moties in.

U bent hier