h

Wat wil de Zoetermeerse ondernemer?

27 mei 2009

Wat wil de Zoetermeerse ondernemer?

Vanavond was ik bij een bijeenkomst met (vertegenwoordigers van) Zoetermeerse ondernemers bij de Kamer van Koophandel (KvK) te Zoetermeer. De Zoetermeerse ondernemers hebben een manifest opgesteld met hun wensen voor een optimaal ondernemingsklimaat in Zoetermeer. Voorstellen als het goed functioneren van winkelcentra als functie van een ontmoetingsplek (mede ter bevordering van de sociale cohesie), behoefte aan meer kleinschalige bedrijfs- en kantoorruimten en meer kleinschalige horeca. Voorstellen die mij als muziek in de oren klinken. Punten die de SP al eerder heeft voorgesteld en welke dus zonder meer onze instemming hebben.

KvK

Discussie was er vooral op punten als citymarketing en positionering van Zoetermeer. Ik ben van mening dat de gemeenten zouden moeten samenwerken en niet moeten concurreren. In geval van samenwerking zou citymarketing overbodig zijn. Door het scheppen van een goed leefklimaat, voldoende voorzieningen en voldoende groen wordt al voor een belangrijk deel voldaan aan de wensen van de inwoners van Zoetermeer. Als inwoners tevreden zijn over een stad vertellen ze dat ook buiten de stadsgrenzen. Goedkopere reclame kan je niet hebben, dat hoef ik ondernemers niet uit te leggen!

De discussie boog zich uiteindelijk om tot een visie op de stad. De stad moet een duidelijke, herkenbare visie hebben zodat duidelijk is welke koers we varen. Zoals bijvoorbeeld Zoetermeer ICT stad. Als je een ICT stad wilt zijn, dan moet je op alle terreinen daarop inzetten. Dus meer dan alleen roepen dat je een ICT stad bent. Een heldere duidelijke visie heeft de volledige instemming van de SP. Maar dure campagnes zie ik niet zitten! Welke visie moeten we dan nastreven? De ondernemers geven onderdelen als Leisure en ICT aan. Ik denk eerder aan een visie als een groene stad of een duurzame stad.

Een bijeenkomst als deze zou wat mij betreft vaker mogen plaatsvinden. Met elkaar van gedachten wisselen over onderwerpen als het ondernemersklimaat, onderwijs en duurzaamheid leidt tot goede ideen. De politiek kan tevens de knelpunten van de ondernemers inventariseren en de ondernemers kunnen gewezen worden op hun maatschappelijke verantwoordelijk op bepaalde beleidsterreinen.

U bent hier