h

Evaluatie WMO 2008

19 mei 2009

Evaluatie WMO 2008

Tijdens de raadscommissie Samenleving, dinsdag 19 mei, is er gesproken over de evaluatie van het beleid van de WMO in 2008. Het meerjarenbeleidskader WMO is eind juni 2008 vastgesteld. De evaluatie behelst dus eigenlijk een half jaar uitgevoerd beleid. Het is dan ook niet vreemd dat veel onderdelen nog de stempel in de kinderschoenen heeft. De WMO bestrijkt een groot scala aan beleidsvelden, zoals onder andere het samenleven in de wijk, jongerenbeleid, vrijwilligersbeleid, (thuis)zorg, mantelzorg en opvang van dak- ten thuislozen.

De reactie van de SP op de evaluatie van het beleid spitst zich toe op een vijftal onderwerpen:

Mantelzorg
Mantelzorgers verzorgen het grootste deel van de zorg die geleverd wordt. Erkenning en ondersteuning van een mantelzorger is daarom van groot belang. De SP heeft hier al meerdere malen (lees hier en hier) aandacht voor gevraagd. Helaas blijkt uit de evaluatie dat het beleid nog steeds in de kinderschoenen staat. De opdracht aan het college van B&W is dan ook helder: in 2009 zal er flink genvesteerd moeten worden in ondersteuning van mantelzorgers. Dit moet duidelijk blijken uit de evaluatie van het beleid over 2009.

Vrijwilligers
Vrijwilligers heb je nooit genoeg. De gemeente spreek vaak van te weinig vrijwilligers. Dit is echter een negatieve benadering. Er zou juist een positieve benadering moeten worden gekozen om meer vrijwilligers te werven. Daarnaast zou de gemeente vrijwilligersorganisaties meer moeten ondersteunen wat het werven en behouden van vrijwilligers betreft. Denk hierbij aan cursussen, vergoedingen, etc.

Wijk- en buurtgericht werken
De buurt is de plaats waar de mensen het meeste feeling mee hebben. Daar zou veel meer in genvesteerd moeten worden. Wijkposten zouden hierin centraal moeten staan. Vanuit de wijkpost zouden initiatieven moeten worden genomen tot bijvoorbeeld een wijkschouw met buurtbewoners, gezamenlijke schoonmaakacties en het houden tot buurtfeesten.

WMO loket
Het WMO loket is de plaats waar mensen naar toe kunnen gaan met vragen over zorg, welzijn en wonen. Het afgelopen jaar is er flink genvesteerd in de fysieke invulling van dit loket. Dat was ook het advies dat de SP vorig jaar heeft meegeven aan de wethouder. Eerst het loket fysiek inrichten en dan pas investeren in het digitale loket. Nu dat het fysieke loket goed loopt (verbetering is er natuurlijk nog wel nodig) kan er genvesteerd worden in het digitale WMO loket. Naast dat clinten dan thuis achter hun computer informatie op kunnen zoeken kan een medewerkers van het fysieke WMO loket het digitale loket ook gebruiken om informatie op te zoeken. (soort kennisdatabase)

Doorlooptijd aanvraag voorzieningen
Er zijn helaas gevallen bekend van clinten die 7 tot 8 maanden hebben moeten wachten op hun voorziening. Nu gaat het hier niet om thuiszorg, maar om complexere voorzieningen zoals een woningaanpassing, rolstoel, scootmobiel, etc. Het is logisch dat de aanvraag hiervoor wat langer duurt dan normaal, want de juiste behoefte moet genventariseerd worden. Het blijkt dat in veel van de gevallen waar de doorlooptijd lang is de aanvraag op een bureau blijft te liggen. Een vertraging door de bureaucratie mag natuurlijk niet gebeuren!

Daarnaast heeft de SP natuurlijk voldoende op te merken over de thuiszorg, dat ook onderdeel is van het WMO beleid. Maar daarvoor heeft de SP vorige week al een 37 pagina's tellend rapport over uitgebracht met maar liefst 11 aanbevelingen voor het college van B&W.

U bent hier