h

Cameratoezicht, wanneer wel en wanneer niet?

31 januari 2009

Cameratoezicht, wanneer wel en wanneer niet?

Cameratoezicht lijkt weer even een hot item te zijn in het Zoetermeerse. De website van het AD staat vol artikels over cameratoezicht. En artikel was voor mij zelfs aanleiding tot het stellen van schriftelijke vragen aan het college van B&W. En in de gemeenteraad is het de laatste paar maanden ook al een aantal keer onderwerp van discussie geweest.

Cameras

Ik ben deze week genterviewd hoe de SP aankijkt tegen het al maanden geleden ingediende initiatiefvoorstel van de VVD om door middel van webcam's bij onder andere sportvereningingen cameratoezicht in te voeren. De beelden van de webcam's zijn door iedereen via internet uit te lezen. Ik heb tijdens het interview uitgelegd waarom wij als SP tegen deze vorm van cameratoezicht zijn. Helaas zie ik in het artikel niet echt veel terug van de in mijn ogen gegronde argumenten.

Als het om cameratoezicht gaat is de SP tijdens debatten altijd vrij kritisch. Je moet je realiseren dat het middel cameratoezicht een zwaar middel is dat ingezet kan worden om de veiligheid in de stad te vergroten. Het zorgt voor een grote druk op het politieapparaat. En je moet je ook realiseren dat met cameratoezicht de privacy van mensen ingeperkt wordt.

Cameratoezicht moet als een goede aanvulling dienen op het al bestaande politiewerk. Als de politie duidelijk kan aantonen dat cameratoezicht op bepaalde locaties een zeer welkome aanvulling is op hun al bestaande werkzaamheden en middelen dan is er een gegronde reden om te gaan overwegen om cameratoezicht in te voeren. Cameratoezicht zet echter ook een zware druk op het personeel van de politie. De afweging die dus vervolgens gemaakt moet worden is of het inzetten van camera's het aantal politieagenten op straat niet onder druk zet.

Het voorstel van de VVD gaat veel verder. Het is niet alleen de politie die toegang heeft tot de beelden, nee, de hele wereld heeft toegang tot de beelden. Een grotere inbreuk in de privacy van de mensen kan ik me niet voorstellen. Denk eens verder dan alleen het vandalisme, wat de aanleiding is van het voorstel van de VVD. Niet alleen overtredingen worden door de camera's (webcams) vastgelegd, nee ook gewoon de dagelijkse dingen die er op bijvoorbeeld een voetbalvereniging gebeuren. Iedereen kan deze beelden op zijn/haar computer vastleggen en bijvoorbeeld op youtube of ergens anders plaatsen. Dit is nu juist wat er niet moet gebeuren. En daarom zeggen wij dan ook dat de monopoliepositie van de politie op het terrein van cameratoezicht gehandhaafd moet blijven.

Het college van B&W is het met de VVD eens dat op deze manier de mensen goed betrokken kunnen worden bij de veiligheid in hun stad. Ik vind het juist een hele verkeerde manier om mensen te betrekken bij de veiligheid van hun stad. Ten eerste door hetgeen ik hierboven heb uitgelegd. Daarnaast is het een zeer passieve manier van het betrekken van mensen bij de veiligheid van de stad. Projecten als WAS (Wijk en Agent Samen) zijn juist projecten waar de SP groot voorstander van is. Samen met buurtbewoners en de wijkagent de straat op. Dan kan je de stad veiliger maken. En op deze wijze ontstaat er ook een veel betere binding met de buurt! Door van achter je bureau naar camerabeelden te kijken wordt de stad niet veiliger. Daarnaast kan de hele wereld misbruik gaan maken van de beelden die de camera's vastleggen. Een zeer onwenselijke situatie!

U bent hier