h

Kredietcrisis: het moet anders!

21 december 2008

Kredietcrisis: het moet anders!

Geert Reuten. Dr. G.A.T.M. Reuten, econoom en senator ban de SP. Hij arriveerde per trein in Zoetermeer op de donkere avond van 18 december 2008. Vandaar ging hij naar zalencentrum 2BHome, alwaar de koffie klaar stond. Tegen 20.00 uur hadden zich 18 mensen in de zaal genesteld - in afwachting van een inleiding door Geert. Een thema-avond georganiseerd door SP-Zoetermeer over de kredietcrisis. Wat het is, waar het vandaan komt en hoe we er wat aan kunnen doen. De beamer staat gereed. Daaruit komt om erin te komen eerst een korte film met aan het thema gerelateerde beelden. Daarna begint Geert zijn verhaal.


Inleider Geert Reuten is er vol van

Een economische recessie ontstond zelden zo snel als nu in het verlengde van de kredietcrisis. Door de globalisering zijn wereldwijd ongekend veel landen tegelijk getroffen. En het is nog lang niet voorbij, waarschijnlijk volgt in 2009 een economische depressie. De oorzaak van dit alles is gelegen in het neoliberalisme, waarbij excessieve risico's werden genomen ten behoeve van excessieve winsten op de korte termijn. Dit werd versterkt door de waanzinnig hoge bonussen voor de topmanagers. Recessie en depressie zijn kenmerkend voor het kapitalistisch economisch systeem. Deze kredietcrisis is een perverse variant hierop: de winsten zijn privaat gemaakt en de verliezen worden gesocialiseerd, gedekt door de belastingbetalers.
De SP heeft al jaren geageerd tegen de gevolgen van de neoliberale politiek. Nu wordt ineens kamerbreed - onder meer door Balkenende - gesproken over de noodzaak van een herordening. Schuld hebben velen - neoliberale politici, bankdirecties, toezichthouders - maar zij wijzen naar elkaar en wassen hun handen in onschuld.


De toehoorders zijn vol aandacht

Na deze algemene schets en analyse van de huidige situatie gaat Geert tot het meer in detail uitleggen van enkele economische achtergronden. Dit levert uiteraard levendige vragen naar verduidelijking en korte debatten op onder de aanwezigen - waarbij op enig moment zelfs een briefje van 50 euro van hand tot hand ging door de zaal. Tijdens dit gedeelte van de inleiding krijgen we onder meer kennis over: het ontstaan van geld, zekerheden van banken, aandeelhouderswaarde, depositogarantiestelsel en last but not least prolongatie en prolongatiepatronen als belangrijk oorzakelijk economisch verschijnsel.
Geert sluit zijn inleiding af met een verkorte weergave van het SP-antwoord op de kredietcrisis en de gevolgen daarvan. Geert noemde daarbij onder meer: nationaliseren van het betaalsysteem, alle bedrijven - bvb. ook energiebedrijven - die te essentieel voor de samenleving zijn om failliet te gaan moeten publiek eigendom zijn, afschaffen van bonussen voor managers, strenger toezicht, verbieden van prolongatie en democratisering van het bestuur van bedrijven.
Na de pauze leverde vooral dit concludeerde slot van de inleiding van Geert nog de nodige discussie op. Niet zozeer over de inhoud van voorstellen - waarvoor de aanwezigen evenveel waardering hadden als voor het algemene gedeelte van de inleiding - maar over de uitvoeringsmogelijkheden.


Na afloop smaakte het gerstenat best

Deze thema-avond werd afgesloten aan de bar. Samen met de inleider werd daar genoeglijk, onder het genbot van een hapje en een drankje, nagesproken over het thema van de avond en vele andere zaken.

Meer informatie:

U bent hier