h

Fietstocht door Zuid-Holland

21 september 2008

Fietstocht door Zuid-Holland

Het zou vandaag autovrij zijn in Zoetermeer. Zondag 21 september, de laatste dag van de Week van de Vooruitgang. Begin van juist deze middag verzamelden veertien fietsers bij het partijpand van SP-Zoetermeer in Driemanspolder. Daaronder SP-kamerlid Hans van Leeuwen, die op zijn trekkingfiets uit Leidschendam was gekomen. Het begin van een eerste SP-fietstocht van onze afdeling, een tocht van 30 kilometer door het Zuid-Hollands landschap tussen Zoetermeer en Leiden. Zuid-Holland, met name het politiek werk van onze statenleden bij deze Provincie - dat was ook het thema van deze tocht. Een zonnetje prikte door de wolken op deze mooie zomerdag. We gingen op weg!


We verzamelen bij ons partijpand te Zoetermeer

Langs het Stadshart en door De Leyens reden we al snel de natuur in. Langs de Zoetermeerse plas en boerderij 't Geertje ging de tocht naar Zuidbuurt, alwaar we bij de kerk Zuid-Hollandse SP-statenleden en een groep fietsers die met SP-Leiden waren gekomen. Even verderop maakten we een eerste stop, bij een picnicktafel nabij Swetterhage, een zorcentrum van de Gemina-SGV Groep. De in enkele dikke fietstassen meegebrachte kofie, thee, limonade, koeken en zoete versnaperingen lieten zich daar goed smaken!


Koffie, thee, limonade en versnaperingen ...


.. tijdens onze eerste pitstop

Statenlid Erik Maassen vertelde over de politieke discussie over de verbouwing van Swetterhage, die volgens de SP conform de afspraken over rode contouren moet blijven.


Erik Maassen vertelt over de rode contour

Vanuit Zuidbuurt fietsen we over een smal polderpad maar en door het buurtschap Weipoort naar de Grote Molen aan het begin van het Molenpad. Tijd voor een volgende pauze. Hans van Leeuwen gaf hier een beeldende beschrijving van de zakkenvullerij die het gevolg is van de huidige grondpolitiek in Nederland. Vervolgens legde statenlid Harre van der Nat uit wat eigenlijk een wipmolen is en vertelde hij over het molenbeleid van de Provincie Zuid-Holland en de inspanningen van de SP om de zogeheten molenbiotopen te behouden. Tenslotte maakte statenfractievoorzitter Bart Vermeulen aan de hand van het voorbeeld van een nabij gepland rangeerterrein voor de RijnGouweLijn duidelijk dat de zogeheten natuurcompensatie door de Provincie Zuid-Holland boterzacht is.


Harre van der Nat spreekt over wipmolens en molenbiotopen

Daarna ging het verder over het Molenpad, naar en door Zoeterwoude op weg naar de fietstunnel onderdoor de A4. Op het bruggetje nabij de aloude molen Zelden Van Passe stond SP-statenlid Peter Romijn al op ons te wachten. Tijd voor een volgende stop. Peter verteld over de molens - ook over de moderne windmolens die lokale agrarische ondernemers hier hebben laten plaatsen. Zo komen we aan aan de praat over de techniek van en afwegingen bij het plaatsen van meer windmolens in Zuid-Holland. Kort voor vertrek plaatst Bart nog enige nuancerende opmerkingen over de plaatsing van deze molens aan de rand van het Groene Hart.


Peter Romijn is enthousiast over die windmolen

We fietsen verder. Aan de nadere kant van de A4 rijden we het Recreatiegebied de Vlietlanden binnen. Bart verteld daar over de actie van de SP tegen de plannen om daar bungalows en een golfbaan te bouwen.


Bart Vermeulen wil hier geen bungalows

Na een sanitaire stop bij een cafetaria rijden we langs de rivier de Vliet.


We fietsen langs die prachtige Vliet

Deze laatste etappe brengt ons bij de Vogelplas Starrevaart, alwaar Bart een afsluitend verhaal houdt over deze plas en zijn vrijwilligerswerk aldaar, het ruimen van dode vogels.


Donkere wolken nabij de vogelplas Starrevaart

Hierna scheiden de (fiets)wegen van de groep uit Leiden en de groep uit Zoetermeer.


Een SP-fietstocht voor jong en oud

De lucht is donker en er hangt een onweer in de lucht. Dit geeft ons fietsers van nature een hoger tempo. Via het actieve Stompwijk en het Buytenpark bereiken we Zoetermeer. Vrolijk nemen we daar afscheid van elkaar. Ieder gaat tegen etenstijd tevreden huiswaarts.

U bent hier