h

Thuiszorg vergelijkbaar met een pak suiker

27 juni 2008

Thuiszorg vergelijkbaar met een pak suiker

paksuiker.jpgHannerieke van der Boom, juni van dit jaar gepromoveerd op een onderzoek naar de bureaucratisering van de wijkverpleging (in Nederland thuiszorg genoemd), stelt dat de thuiszorg heden ten dagen te vergelijken is met een pak suiker. Hannerieke van der Boom: "Er is hier sprake van deprofessionalisering van de zorg. Het meest zorgelijk is in mijn ogen dat de thuiszorg als product gezien wordt, dat je vergelijkbaar met een pak suiker kunt kopen of niet. Ook het argument dat thuiszorg goedkoper is dan het ziekenhuis of verpleeghuis wordt nauwelijks meer genoemd. De drijfveer van de overheid is vooral kostenbesparing geworden. De marktgerichtheid heeft echter nadelen en onrust tot gevolg."

Hannerieke van der Boom over de Nederlandse thuiszorg de afgelopen 20 jaar: "Het is ook overal beschikbaar, wijkverpleegkundigen hadden nog een aardige autoriteit naast artsen, hun niveau was goed. Maar de laatste tien twintig jaar is dat langzaamaan afgebrokkeld. De zorg is gebureaucratiseerd. Wijkverpleegkundigen rennen van de ene naar de andere patint, moeten iedere minuut registeren, waardoor het zetten van de handtekening door de patint soms langer duurt dan het verlenen van de zorg. Je zou kunnen concluderen dat de zorg nog wel beschikbaar is, maar dat het ver is doorgeschoten in de bureaucratisering. En dat heeft een aantal negatieve gevolgen."

In Denemarken is de keus gemaakt om nationaal veel meer geld uit te trekken voor de zorg in het algemeen. Hannerieke van der Boom zegt hierover: "In Denemarken staat de wijkverpleging op een hoog peil; ze is goed beschikbaar voor mensen, relatief goedkoop en er is veel waardering voor de professionaliteit van wijkverpleegkundigen en de rol van familieleden is beperkt tot ondersteuning van professionals. Goed geregeld dus."

Terecht merkt Hannerieke van der Boom op dat er niet n ideaal model is om de thuiszorg uit te voeren. Dit hangt namelijk van een aantal aspecten af. Maar dat er in Nederland het een en ander moet veranderen daar is zij wel overtuigd van. "Er is ook niet n universeel, ideaal model denkbaar dat in elk land toepasbaar is. Daarvoor is wijkverpleging te zeer afhankelijk van de normen en waarden in een land over hoe ouderen zouden moeten leven, maar ook van het politieke klimaat en andere maatschappelijke factoren. Maar als ik iets kon adviseren op het gebied van beleid rond wijkverpleging in Nederland, zou ik in ieder geval de indicatie weer door de wijkverpleegkundigen of thuiszorginstellingen laten doen. De diagnose van de hulpvraag en signalisering van eventuele verslechtering van de situatie van de clint zijn namelijk belangrijke aspecten van het beroep wijkverpleging. Dat maakt het werk leuker, de zorg beter toegesneden op de vraag en de lijnen korter, dus minder bureaucratie."

Lees hier het volledige bericht over de promovering

U bent hier