h

Goede voorbeelden voor aanbesteding huishoudelijke hulp

28 april 2008

Goede voorbeelden voor aanbesteding huishoudelijke hulp

Veel gemeenten zijn weer bezig met de nieuwe aanbestedingen voor de huishoudelijke hulp. Ik hou al deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, zodat ik de goede voorbeelden kan gebruiken voor de situatie in Zoetermeer. Net lees ik een persbericht van de gemeente Eindhoven die een eigen versie heeft van het zogenaamde "Zeeuwse model". (concurrentie op kwaliteit en niet op prijs)

De gemeente Eindhoven wil geen concurrentie meer op de prijs. Om problemen zoals massale ontslagen van thuiszorgmedewerkers te voorkomen wil de gemeente Eindhoven alle thuiszorgaanbieders die voor de vastgestelde prijs en kwaliteitsniveau de zorg kunnen leveren contracteren. Daarnaast wil de gemeente Eindhoven af van de verschillende gradaties van Huishoudelijke Hulp (HH1, HH2, HH3) Er komt nog maar een vorm van hulp in het huishouden tegen een integraal uurtarief. Als de zorgvraag veranderd dan kan de thuiszorghulp worden omgeschoold. De gemeente Eindhoven hoopt hiermee het beroep van thuiszorgmedewerker ook weer aantrekkelijker te maken en zo bij te dragen om het personeelstekort in de zorg terug te dringen.

Een zeer interessante versie van het tot nu toe bij mij bekende "Zeeuwse model" voor het aanbesteden van de huishoudelijke hulp. Ik hou deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Want het zou nog wel eens een goed voorbeeld voor de gemeente Zoetermeer kunnen zijn. Hoewel mij vorige week tijdens een opinirende bijeenkomst over de nieuwe aanbesteding van de Huishoudelijke Hulp als snel dudelijk werd dat de SP als een van de weinigen geen concurrentie op prijs wil. Een meerderheid van de fracties ziet liever wel concurrentie op prijs. Hebben zij dan echt oogkleppen op voor de ontwikkelingen elders in het land?

U bent hier