h

Emile en de ledenvergadering

14 april 2008

Emile en de ledenvergadering

Emile Roemer. SP tweede kamerlid. Onze inleider op onze ledenvergadering op 9 april. Hij arriveerde per trein. Dat deed hij bewust, als onze specialist Verkeer en Waterstaat. Op de vraag of dat geen saaie portefeuille is, antwoordde Emile enthousiast: "Welnee! Het gaat over van alles dat loopt, rijdt, vaart of vliegt. De meeste mensen hebben er dagelijks mee van doen."

Emile Roemer bij SP-Zoetermeer
Emile Roemer weet hoe hij een zaal moet boeien

Met toenemende interesse luisterden de 27 aanwezigen naar een boeiend relaas van zaken waar Emile zich bezig houdt in en buiten het parlement.

De gevolgen van de marktwerking in het openbaar vervoer: slechter in het kwadraat. De kwaliteit van het vervoer daalt, dat merken de reizigers. En het personeel is sluitpost van de begroting, want er is nu concurrentie met inzet van besparingen op arbeidsvoorwaarden. Rekeningrijden: "de elitespits!" Voor de SP is dit geen oplossing voor het fileprobleem. Want wie het niet kan betalen wordt onevenredig beperkt in mobiliteit. Files oplossen, hoe dan wel? Anders en minder ver reizen. Verbeteren van het openbaar vervoer, meer transferia bij de grote steden en de mensen stimuleren om dichter bij of gewoon thuis te werken.

ALV SP-Zoetermeer 2008
De zaal luistert en bedenkt de eerste vragen ...

Emile noemde tijdens zijn betoog meerdere praktische oplossingen voor verkeersproblemen. Oplossingen verzameld tijdens zijn vele werkbezoeken in het land. Hij toonde zich daarmee een waar SP-politicus: met beide benen in de samenleving, onder de mensen en politiek vertalen wat de mensen willen. Alternatieven zijn er zat! Emile bleek zich dan ook vooral op te winden over de besluitenloosheid van het kabinet Balkenende IV. Hij schetste de voortdurende politieke patstelling, waardoor niet wordt aangepakt en niet wordt doorgepakt.

Hierna was het woord aan de zaal. Daar waren vele vragen losgemaakt. Hoe zit het met de HSL en de Betuwelijn. Spooklijnen, verspild belastinggeld? SP was teuge! - maar nu het spoor er ligt vinden we dat het zo snel en goed mogelijk gebruikt moet gaan worden. Heeft de marktwerking eigenlijk die voorspelde besparingen opgeleverd voor de consument en belastingbetaler? Hoe kan het open vervoer meer aantrekkelijk worden gemaakt? Wat zijn de argumenten waarom "meer snelwegen" geen oplossing bieden van de files? Je bent toch zeker wel tegen verlenging van de A4?! Moeten we niet juist het zakenlijk verkeer, en dan met name het vrachtverkeer over de weg verminderen? Emile had overal een antwoord op - waarmee een op een levendige wijzge een vrij onbekend deel van de SP-politiek ging leven bij de aanwezigen. Het gaf ons allen nieuwe argumenten om te gebruiken in de kantine en op verjaarsfeestjes, waar deze onderwerpen toch maar al te vaak ter sprake komen.

Tot slot de vraag waar Emile toch ietwat over na moest denken alvorens te antwoorden. "Wat ga jij straks, na de eerstvolgende verkiezingsoverwinning van de SP, doen in de eerste 100 dagen van een kabinet met de SP, als Minister van verkeer en waterstaat?" Vooral ander verkeersbeleid in gang zetten. Wederom gaf Emile een rijtje beleidspunen. Het lukt hem echter niet om al binnen 100 dagen met zichtbare, tastbare resultaten te komen. Het duurt langer dan honderd dagen voordat er bijvoorbeeld een nieuwe spoorlijn tussen Breda en Utrecht is aangelegd.

Marga Berendse
Marga Berendse, voorzitter SP-Zoetermeer, intervieuwt 'haar' bestuur

Daarmee konden we de pauze in. Waarna op het huishoudelijk deel van de ledenvergadering besproken werd waarmee bestuur en gemeenteraadsfractie van SP-Zoetermeer doende zijn. De voozitter intervieuwde de bestuursleden, de fractievoorzitter de fractieleden plus de voorzitter en de zaal stelde vragen.

Afdelingsinterview
Danil Westhoek interviewt 'zijn' mensen

Het geheel werd flitsend aan elkaar gepraat door avondvoorzitter Vera Verschoor.

vera_avondvoorzitter
Vera zit, uuh .. staat de avond voor

Tot slot werd een nieuw bestuur gekozen. Tonny de Bruyn trad terug als bestuurslid om gezondheidsredenen. Zij blijft actief in de organisatie van de verspreiding van ons ledenmagazine Tribune. Een nieuw lid komt het bestuur van SP-Zoetermeer versterken: Mars Sahibdin.

bestuursbloemen
Het bestuur heeft er weer zin an!

Allen werden aan het eind van de vergadering in de bloemetjes gezet!

Totslot
Aan de bar na de vergadering

De ledenvergadering werd afgsloten als ledenbijeenkomst in het caf van 2BHome.

Tevreden
Tevreden

Onder het genot van een drankje en een hapje, een mooi slot van een serieuze avond SPolitiek. We gingen tevreden huiswaarts.

U bent hier