NMa vermoedt misstanden in de thuiszorg
NMa vermoedt misstanden in de thuiszorg
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) meldt dat het aanwijzingen heeft dat zorgaanbieders zich schuldig hebben gemaakt aan ongeoorloofde afspraken bij de aanbesteding van de thuiszorg. Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moet er via openbare aanbestedingen "gevochten" worden om wie de thuiszorg binnen een bepaald gebied mag leveren. Volgens de NMa hebben een aantal zorgaabieders afspraken met elkaar gemaakt in welke gebieden zij wel en niet mee zouden doen aan de openbare aanbestedingen, om zo het marktaandeel onderling te verdelen.
Ik moet eerlijk zeggen dat, gezien de problemen het afgelopen jaar binnen de thuiszorg, ik juist hoop dat zorgaanbieders dergelijke afspraken met elkaar maken. Waarom? Omdat zij die afspraken maken in hun eigen voordeel. Als zij er op die manier voor kunnen zorgen dat zij hun marktaandeel kunnen behouden en dus de zorg WEL kunnen bieden, omdat zij logischerwijs hun personeelsbestand hebben berekend op dit marktaandeel, heb ik er zeker geen problemen mee. Als het marktaandeel van een zorgaanbieder namelijk ineens fors stijgt ontstaat al snel de situatie dat er een tekort aan personeel ontstaat en er dus clinten zonder hulp komen te zitten. Wat echter vaak ook gebeurd bij onderlingen afspraken is een afspraak over de tarieven. Hier zouden natuurlijk geen onderlinge afspraken over gemaakt mogen worden! Want daar zouden de clinten en de gemeente (=belastingbetaler) uiteindelijk de dupe van worden.
Hoe ik de eventuele onderlingen afspraken moet beoordelen vind ik dus erg moeilijk. Als men het heeft gedaan uit het oogpunt om ervoor te zorgen dat er niet te veel personele problemen zullen ontstaan dan vind ik het alleen maar logisch dat de verschillende zorgaanbieders onderling afspraken hebben gemaakt. Als ook nog blijkt dat er afspraken zijn gemaakt over tarieven dat keur ik dat in ieder geval onmiddellijk af!
En zo wordt weer eens een nadeel van marktwerking belicht, onderlingen afspraken bij aanbesteding. En dit moet weer door de overheid zelf gecontroleerd worden. (lees: kost ook geld) Dus doet de markt nu echt wat het beloofd......?
- Zie ook:
- Daniël Westhoek