Ondertussen in de raad ......... Perspectiefnota
Ondertussen in de raad ......... Perspectiefnota
De Perspectiefnota 2026 schetst het financiële beeld voor Zoetermeer vanaf 2026. De gemeente krijgt van het Rijk steeds meer taken, maar onvoldoende financiële middelen om deze uit te voeren. Hierdoor lopen de tekorten op. Om de begroting toch sluitend te krijgen heeft het college bezuinigingsvoorstellen gedaan die wat de SP betreft te ver gaan.
De SP mocht dit debat als eerste beginnen dat al zeker geen unicum meer is. In zijn bijdrage stond fractievoorzitter Jan Velner als eerste stil bij het pakket aan bezuinigingen dat is aangeboden. Hij zei hierover: ‘trappen we bij het opstellen van de begroting niet te hard op de rem waardoor we teveel in voorzieningen gaan snijden, terwijl achteraf blijkt dat het niet had gehoeven’. Uit het verleden blijkt namelijk dat we altijd negatiever begroten dan het uiteindelijke resultaat na afloop van een jaar laat zien. Dat wordt ook deels veroorzaakt doordat extra gelden pas gedurende het jaar beschikbaar worden gesteld naast een tekort aan ambtenaren op een aantal plekken. Om die reden hebben we een motie van D66 mede ingediend waarin gevraagd werd om hier eens een keer in extern onderzoek naar te laten kijken. Het voorstel werd echter weggestemd.
Met vermelding van de slogan ‘Zoetermeer is de plek’ ging de SP verder in haar bijdrage met de woningbouwopgave die in 2017 is afgesproken; 10.000 woningen erbij in 2032. Dat streven is nu losgelaten waardoor de planning nu staat op 2038, 6 jaar later! Als onderbouwing zijn nietszeggende argumenten gebruikt, als wettelijke procedures, partici-patietrajecten en andere mogelijke knelpunten. Om hiervoor een oplossing aan te dragen hebben we aangegeven dat er beter geluisterd moet worden naar de omgeving waarvoor plannen worden gemaakt. Een voorbeeld waar niet naar de omgeving is geluisterd is het plan voor Oostergo/Westergo. Met dit doel hebben we een motie opgesteld ‘de mening van de buurt telt’.
Omdat veel van de geplande woningen in de toekomst binnen onze stad gerealiseerd gaan worden, met de bestaande infrastructuur, gaat dit druk opleveren voor de omgeving. Met dit doel hebben we gevraagd om 3% van de ruimte voor speelplekken te reserveren. Toen de wethouder echter aangaf dat 5% van de ruimte hiervoor beschikbaar is hebben we besloten dit voorstel in te trekken.
De achterstanden binnen de WMO lijken terug te lopen en de afhandeltermijn zit nu binnen 8 weken. Dat is positief te noemen. In onze bijdrage hebben we stilgestaan bij de thuiszorg door aan te geven dat dit meer is dan alleen hulp bij het huishouden. De zorgverlener kan belangrijke signalen oppakken rondom de gezondheid van degene met een hulpvraag. Dit moet zorgvuldig worden ingericht, aangezien mensen steeds langer thuis willen cq. moeten blijven wonen. Daarnaast heeft het ook nog een belangrijk sociaal aspect zoals het voorkomen van eenzaamheid.
Wat binnen de WMO wel is gelukt lijkt onmogelijk binnen de afdeling Jeugd- en Gezinshulp. Er worden veel tijdelijke medewerkers ingehuurd, maar toch heeft dit nog niet geleid tot het gewenste resultaat. De plannen zijn er wel, gedurende het jaar 2024 is aanvullend budget beschikbaar gesteld, echter het lukt niet door onderbezetting om deze plannen uit te gaan voeren. Hierdoor blijft weer geld over dat echter niet overgeheveld wordt naar 2025. Dat is voor ons zeer vreemd. Wat voor ons uit den boze is dat er regelmatig in de plannen wordt aangegeven dat een deel van de jeugdzorg ingevuld kan worden door vrijwilligers, zoals de sport- en scoutingverenigingen. Jeugdzorg is een taak voor professionals en niet voor vrijwilligers.
Vervolgens hebben we nog aandacht gevraagd voor een aantal overige onderwerpen. Het ging daarbij om de Zoetermeerpas, schietvereniging COM die een verhuizing boven het hoofd hangt, dak- en thuislozen in Zoetermeer en de Veiligheidsregio Haaglanden. Toen de wethouder aangaf bezig te zijn met een brede Zoetermeerpas, naar het voorbeeld van Rotterdam, trokken we onze motie in.
Aan het eind van de avond waren er uiteindelijk 83 moties en 12 amendementen ingediend. De SP heeft 8 moties tijdens het debat ingediend en 7 moties ondersteund. Onze eigen moties hebben het niet gehaald maar van de 7 moties die we mede hebben ingediend haalden 5 de eindstreep wel.
We zullen moeten afwachten op welke wijze de aangenomen moties uiteindelijk in de begroting 2026 worden verwerkt om te kijken of we een ander standpunt in gaan nemen dan na afloop van dit debat. De SP is niet tevreden met de plannen zoals ze nu zijn opgenomen en heeft daarom tegen dit voorstel gestemd met als onderbouwing dat we niet willen bezuinigen op mensen en voorzieningen omdat we kiezen voor solidariteit en bestaanszekerheid.