Ondertussen in de raad…
Ondertussen in de raad…
Tijdens de raadsvergadering heeft de SP bij de vaststelling van de agenda een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend. Een motie vreemd is een voorstel dat gaat over een onderwerp dat niet op de agenda staat, maar waarover je de raad een uitspraak wil laten doen. Deze motie hebben we samen met Forum voor Democratie ingediend. Het ging in ons geval over de toepassing van de zogenaamde 30-graden regel die invloed heeft op hoe hoog je mag bouwen op bepaalde locaties. Nu was het zo dat er wat de SP betreft een verschil in de uitleg zit tussen de bestaande regels voor het bestemmingsplannen op het Omgevingsloket voor Meerzicht – Westerpark en een ontvangen memo vanuit het college. Met de motie vreemd wilden we het college opdragen de huidige bouwhoogtes in Meerzicht te handhaven. De motie werd verworpen omdat alleen Forum voor Democratie en de SP voor hebben gestemd.
Verder stonden er nog twee punten op de agenda. Als eerste de mobiliteitsstrategie. Het doel van het plan is om de in toekomst de binnenstad ook bereikbaar te houden voor iedereen. Hierin staat bijvoorbeeld welke ruimte er is/komt voor fietsers, voetgangers, auto’s en het openbaar vervoer. In het debat ging het vooral over het wel of niet autoluwer maken van de binnenstad. Ook is gesproken over het verbeteren van de bereikbaarheid per fiets, parkeerverwijssystemen en verkeersveiligheid. In onze bijdrage hebben we aandacht gevraagd voor die inwoners die afhankelijk zijn van het OV om naar hun werk, school of medische afspraken te reizen.
Het huidige plan gaat, wat de SP betreft, op een drietal belangrijke punten niet ver genoeg:
- Het OV is niet overal in voldoende mate beschikbaar (goed voorbeeld is het Dorp)
- Kosten mogen geen drempel vormen, OV moet aantrekkelijker zijn dan de auto
- Meer OV-haltes en een betere spreiding over de stad
Als tweede punt ging het over bezuinigings- en dekkingsvoorstellen in 2026. Alle Nederlandse gemeenten, dus ook Zoetermeer, moeten vanaf 2026 flink bezuinigen, omdat er vanuit het Rijk minder geld komt. Er lagen een drietal voorstellen, waarbij het minimumbedrag zo’n € 15 miljoen bedraagt en het maximumbedrag zo’n € 31 miljoen. Het doel van het debat was om het college richting te geven welk pakket aan maatregelen gebruikt kan worden om de begroting voor 2026 sluitend te krijgen. Het is te gek voor woorden dat we nog steeds in het duister tasten wat ons volgend jaar daadwerkelijk te wachten staat. Er zijn vorig jaar rondom dit onderwerp 3 moties aangenomen waarvan wij hebben aangegeven dat de belangrijkste hiervan is het voorkomen van stapeleffecten bij kwetsbare doelgroepen. Wat ons betreft is het grootste deel van de bezuinigingen te vinden onder de zogenaamde financieel technische maatregelen (een voorbeeld hiervan is het inzetten van een realistische investeringsplanning) Bezuinigen op subsidies en maatschappelijke voorzieningen is niet mogelijk aangezien dit een mimimumvereiste is voor ons, naast het verder verlagen van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte. Verder hebben we aandacht gevraagd voor de overschotten op de begrotingen van de afgelopen jaren waardoor je wat ons betreft wat minder kan bezuinigen.