h

Dutch Water Dreams weer failliet

27 januari 2015

Dutch Water Dreams weer failliet

Vandaag stond er een bericht in het AD dat er wederom faillissement dreigt voor Dutch Water Dreams. Het zou ondanks de veelvuldige staatssteun vanuit de gemeente de zoveelste keer zijn dat dit bedrijf failliet gaat. Maar het laat vooral zien dat de leisure-ambities van dit College failliet zijn.

Dutch Water Dreams is sinds 2006 in het Van Tuyllpark gevestigd en sinds 2009 is het al hommeles. Zo heeft de gemeente Zoetermeer in 2009 staatssteun aan Dutch Water Dreams gegeven door voor € 199.000 aan erfpacht kwijt te schelden omdat het bedrijf anders failliet zou gaan. Dat was het eerste cadeautje van de belastingbetaler aan deze onderneming. Dit bedrag was precies € 1.000 onder het maximum bedrag aan staatssteun dat zonder melding aan de Europese Commissie mag worden gegeven.

Begin 2011 ging Dutch Water Dreams alsnog failliet. Vervolgens is de erfpacht die het bedrijf moet betalen verlaagd wat de gemeente de jaren daarop zo'n € 4.000.000 kost. In plaats van eeuwige dankbaarheid te tonen hield Dutch Water Dreams zich vervolgens niet aan haar betalingsverplichtingen en stapelden de rekeningen zich op. De erfpacht, de OZB en een rekening voor een door de gemeente geplaatst reclamebord werden maar niet betaald. In 2012 heeft de gemeente zelfs de verlaagde erfpacht moeten innen door beslag te leggen op de bankrekening van WeBeach, het bedrijf dat Dutch Water Dreams exploiteert.

Vervolgens heeft Dutch Water Dreams niets gedaan om de gemeente het vertrouwen te geven dat er nu wel netjes belasting betaald zou worden en bleek ook dat Dutch Water Dreams de 1e termijn van de erfpachtcanon uit 2013 niet betaald had, wat ze tijdens de zitting van het kort geding wel beweerd hadden. Naast notoir wanbetaler te zijn neemt Dutch Water Dreams het dus ook niet zo nauw met de waarheid.

Nu zit Dutch Water Dreams dus wederom in financieel zwaar weer. Wat de SP Zoetermeer betreft komt er niet nog een keer staatssteun voor dit bedrijf en doet de gemeente er alles aan om de openstaande belastingschulden tot op de laatste cent terug te vorderen.

Als de korte geschiedenis van het leisurebeleid in het algemeen, en Dutch Water Dreams in het bijzonder, ons iets geleerd heeft is dat dit geen levensvatbaar bedrijf is en de rechtse hobby dat leisure is zonder miljoenen aan staatssteun geen realistische en haalbare ambitie is. 

Raadslid Lennart Feijen: "Leisure is een dure, rechtse hobby die de inwoners veel geld kost maar niets oplevert. Deze dure leisure-activiteiten zijn maar voor een beperkte groep betaalbaar en qua werkgelegenheid wat ze voortbrengen valt het ook behoorlijk tegen. Het is de miljoenen aan staatssteun die van Zoetemeers belastinggeld word betaald niet waard. Dit geld kunnen we beter gebruiken voor voorzieningen waar alle inwnoers van Zoetermeer wat aan hebben."

U bent hier