h

Jan Boin

Hoe oud of jong ben je?

69 jaar

Hoe oud of jong voel je je?

Soms jong wanneer ik lekker in mijn vel zit en soms, ja draai 69 dan maar eens om. Maar dat is dan fysiek; mentaal voel ik me best jong.

Waarom SP?

Ik kom uit een rood nest, mijn vader sympathiseerde met de toenmalige CPN (tot de Hongaarse opstand in 1956), daarna met de PSP, waarin weer mijn roots liggen. Vanaf mijn zestiende jaar was ik daarin zeer actief. Uiteindelijk kon ik daar mijn draai niet meer vinden omdat deze partij in mijn ogen zich steeds verder van het socialisme afkeerde en ik behoorde daar eigenlijk tot de marxistisch/trotskistische vleugel (de zgn. sectie van de Vierde Internationale die langzamerhand verdween uit het partijbeeld dus ik was best wel links). Uiteindelijk is de PSP opgegaan in GroenLinks.
Tegenwoordig ben ik best wel milder in mijn opvattingen, omdat ik ook wel besef dat je niet de hele wereld in een socialistische maatschappij kunt omtoveren, ik denk dat dat door de leeftijd komt. In mijn jonge jaren stond ik ook op de barricaden (Vietnamdemonstraties in de jaren zestig etc.). In de jaren 70 heb ik mijn lidmaatschap van de PSP beëindigd en ben sindsdien partijloos gebleven. Ik stemde in die tijd wel altijd trouw SP en volgde die partij ook in zijn doen en laten. De beginselen trokken mij aan, menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Toch ben ik pas in 2011 lid geworden (nadat de geruchten de ronde deden dat Jan Marijnissen er de brui aan zou geven) en nadat ik mijn VUT-leeftijd had bereikt en mijn kinderen de deur uit waren.

Wat hoop je samen met de SP te bereiken in Nederland?

Het socialistisch idee uit te dragen en op de bres staan voor de sociaal zwakkeren in onze samenleving. Verder ben ik op en top republikein maar dit is niet direct een SP-standpunt want hierover wordt binnen de SP verschillend gedacht. Ik vind dat in een democratie het staatshoofd door de inwoners dient te worden gekozen. Dus een puur staatsrechtelijk standpunt en heeft dus niets met de poppetjes te maken die het koningshuis vormen alhoewel ik die poppetjes wel poppenkast vind.

Wat hoop je samen met de SP te bereiken in Zoetermeer?

Ik denk dat er in Zoetermeer best wel het een en ander veranderd zou kunnen worden of in ieder te aan de kaak worden gesteld. Ik denk dan o.a. aan woningbouw voor jongeren en de sociaal zwakkeren (sociale huurbouw). Verder vind ik dat Zoetermeer weer een zwembad moet hebben. Het is toch ronduit belachelijk dat veel mensen nu moeten uitwijken naar gemeenten als Bergschenhoek, Pijnacker etc. Ouderen en gehandicapten met een busje moeten worden gebracht en gehaald. Toen ik in 1980 in Zoetermeer kwam wonen werd Zoetermeer aangeduid als de Sportstad. Welnu daar is weinig van overgebleven.

Wat doe je zoal wanneer je niet met de SP bezig bent?

Ik ben een verwoed krantenlezer (diverse kranten en andere documentatie). Deze informatie (vnl. het politieke nieuws, op zowel internationaal, nationaal en lokaal niveau) verzamel en archiveer ik.  Hierin gaat al aardig wat tijd zitten zodat er weinig tijd overblijft voor andere dingen (dus ben eigenlijk best wel een saaie man!) Welbeschouwd ben ik dus eigenlijk nooit met pensioen gegaan.

Heb je of had je een baan of andersoortig werk? Zo ja, wat?

Ik heb 43 jaar bij de gemeente Den Haag gewerkt waarvan de laatste 25 jaar als juridisch documentair informatiespecialist (een hele mond vol voor iemand die belast is met het verzamelen van (juridische) informatie en de interpretatie hiervan).

Aan welke bezigheden heb je een hekel?

Tuinwerkzaamheden (meer iets voor mijn vrouw)  en huishoudelijk werk (ook meer iets voor mijn vrouw), hoewel zij het daarmee beslist niet eens zal zijn.

Wat vinden anderen jouw beste eigenschappen?    

Ik weet niet wat mijn beste eigenschappen zijn dat moet je aan die anderen vragen. Ik denk dat zij met het opsommen daarvan snel klaar zijn.

Wat voor slechte eigenschappen dichten anderen jou toe?

Dat ik vaak ongeduldig ben wanneer iets gedaan moet worden, soms ook een beetje drammerig .

Ben je getrouwd (geweest) of samenwonend (geweest), of alleen?

Ik ben getrouwd -,

Heb je kinderen en/of kleinkinderen?

Ik heb een dochter (43)  en een zoon (41) en zes prachtige kleinkinderen (5 meisjes en één jongen, 13, 11, 9 en 7 jaar en een (eeneiige) tweeling van 2,5 jaar). En niet te vergeten: een schoondochter en schoonzoon

Wat zou je heel erg graag eens willen meemaken in je leven?

Een wereldreis maken. Eigenlijk ben ik daarmee al begonnen op Google Earth Pro en daar zal het waarschijnlijk wel bij blijven.

U bent hier