h

'Na het zuur komt het zoet'

3 november 2008

'Na het zuur komt het zoet'

Tot vervelens toe heeft de minister-president deze belofte uitgesproken. Niet alleen zorg en onderwijs zouden op orde worden gebracht, ook de koopkracht van de mensen zou erop vooruit gaan. Maar veel mensen klagen over het uitblijven van het ‘zoet’. Zij zeggen: “We houden elke maand een week over, die we niet kunnen betalen”. De SP Zoetermeer heeft zaterdag 1 november 2008 aan het winkelend publiek van Zoetermeer gevraagd hoe het de afgelopen jaren met hun koopkracht is gesteld. Daarnaast is de vraag gesteld wat men vindt van het beleid van het Kabinet Balkenende IV en wat men vindt van de stelling dat inkomensverschillen kleiner moeten worden.

De SP heeft gedurende de dag ruim honderd enquêtes opgehaald. Een grote meerderheid heeft aangegeven dat ze er de afgelopen jaren niet echt op vooruit zijn gegaan. Men is het in ieder geval eens dat er geen sprake is van een zoet-zuur compensatie. Een meerderheid geeft aan de voorstellen van het Kabinet Balkenende IV op het gebied van inkomenspolitiek niet te steunen. “Het wordt alleen maar zuurder en het zoet is ver te zoeken!”, zoals één van de ondervraagde zei.

Kraam Stadshart oktober 2008

Een overgrote meerderheid heeft aangegeven voorstander te zijn om de inkomensverschillen te verkleinen. Met name de hoge salarissen en riante bonussen aan de top van grote bedrijven moet aangepakt worden. Juist bij deze bedrijven worden jaarlijks vele mensen van de “gewone werkvloer” ontslagen in het kader van de bezuinigingen, terwijl de top maar blijft graaien. Gesteld kan worden dat de mensen inderdaad het graai kapitalisme goed zat zijn. Men ziet graag weer een wat socialer beleid met minder verschil in inkomen.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “De uitkomst van de enquête die gehouden is in Zoetermeer, welke overigens onderdeel uitmaakt van een landelijke enquête van de SP, verbaasd mij niets. Zeker met de huidige economische crisis zijn veel meer mensen bewust bezig met het vraagstuk over ons economische systeem en de verdeling van de welvaart. Misschien is dat dan een positief punt aan de kredietcrisis!”.

U bent hier