Mogelijkheid tot referendum moet blijven!
Mogelijkheid tot referendum moet blijven!
Eind vorig jaar hebben de SP en GroenLinks het college verzocht de procedure tot het houden van een referendum tegen het licht te houden. Twee recente pogingen om een referendum te houden, te weten door vrijwilligers voor behoud van de bouwspeelplaats en dhr. Tan voor behoud van het zwembad, bleken niet eenvoudig te zijn. Mensen die de oproep tot referendum wilden steunen moesten naar het gemeentehuis komen en daar alle gegevens, inclusief BSN-nummer, afgeven. Intentie van de SP en GroenLinks met het voorstel was dat de procedure makkelijker zou worden. Als reactie daarop kwam het college recentelijk met het voorstel om het houden van een referendum helemaal af te schaffen, omdat er voor inwoners voldoende andere mogelijkheden zijn om de politiek te beïnvloeden. Het afschaffen van het referendum is wat de SP betreft een flinke stap achteruit in democratie.
Het college geeft aan dat de inwoners voldoende andere mogelijkheden hebben om de politiek te beïnvloeden. Het college is op zich op de goede weg door samenspraak anders en beter te organiseren. Dit staat echter nog volledig in de kinderschoenen en als SP kunnen wij nog niet beoordelen of de uitwerking ook succes heeft. Pas als deze instrumenten goed functioneren is het misschien tijd om de discussie aan te gaan of een referendum wel wenselijk is. Op deze vraag zal de SP overigens altijd ja antwoorden!
Raadslid Fred van Elleswijk: “Dat dit voorstel nu juist van D66 wethouder Robin Paalvast moet komen heeft mij misschien nog wel het meest doen verbazen! Ik dacht altijd dat D66 de voorvechter was van een referendum en het betrekken van inwoners bij besluitvorming. Juist nu we als raad en college de samenspraak veel meer serieus aan het nemen zijn lijkt het mij niet zinnig om de oervader van alle samenspraakvormen, het referendum, te schrappen.”