SP: Stop per direct met de WFIA
SP: Stop per direct met de WFIA
Maandag 19 juni is tijdens een extra bijeenkomst van commissie 1 gesproken over de uitkomsten van het onderzoek naar de WFIA. De WFIA is een organisatie die tot doelstelling heeft om internationale bedrijven naar West-Nederland te halen. Een tweetal maanden geleden kwam het AD met een artikel dat de cijfers die het WFIA geeft in haar jaarverslag over het aantal gevestigde bedrijven in West-Nederland niet kloppen. De cijfers van het aantal arbeidsplaatsen en gevestigde bedrijven ligt veel hoger dan de werkelijkheid. Omdat de wethouders van economische zaken van de gemeenten Zoetermeer, Den Haag, Leiden en Delft in het bestuur zitten van deze organisatie hebben deze gemeenten geeist dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld. De resultaten van dit onderzoek waren aanleiding voor een felle discussie in commissie 1. Voor de SP maar met een conclusie. De WFIA is wat de SP betreft verleden tijd.
Hierbij de bijdrage van de SP:
De WFIA is een organisatie die internationale bedrijven naar West-Nederland probeert te halen. Om goed te kunnen functioneren krijgt het wfia onder andere een bijdrage van EUR 90.000 per jaar van de gemeente Zoetermeer. In het jaarverslag van 2005 blijken de cijfers niet te kloppen. Er staan meer bedrijven/werkplekken vermeld dan dat er in werkelijkheid is gerealiseerd. De wethouder gaf al aan dat de cijfers prognoses waren. Dit staat echter niet duidelijk vermeld. Er is een onderzoek gedaan door Deloitte naar het functioneren van het bestuur van de WFIA, waar onze wethouder van economische zaken, Be Emmens, bestuurslid van is. Uit het onderzoek mag geconcludeerd worden dat er zeer amateuristisch te werk is gegaan. Citaat: ”volgens een aantal geïnterviewden veelal getypeerd als versnipperd, niet professioneel, rivaliteit”. Zoals de SP collega's in Den Haag hebben verwoord: "Een gemiddelde scoutingvereniging kan nog beter besturen". Wel vind de SP het jammer dat een van de eerste zinnen in het rapport stelt dat "door de beperkte tijd is gekozen voor een benadering waarbij de bedrijven zelf is gevraagd de gegevens te verstrekken". De SP had toch liever gezien dat er wat meer tijd was gestoken in het onderzoek. Dan hadden we meer inzicht gehad in de eventuele toegevoegde waarde van de WFIA. De SP concludeerd dat de WFIA wat haar betreft verleden tijd is.
Naar aanleiding van de berichtgeving inzake het WFIA heeft de SP de volgende vragen aan verantwoordelijke betreffende portefeuillehouder:
1. Waarom heeft de portefeuillehouder de raad niet eerder op de hoogte gesteld van het feit dat de cijfers prognoses zijn?
Reactie wethouder: De wethouder heeft er niet bij stilgestaan de raad hiervan op de hoogte gesteld. De raad heeft er zelf ook niet naar gevraagd!
2. Is er tijdens een bestuursvergadering van het WFIA nadrukkelijk gesproken over het feit dat de cijfers prognoses waren? Dus waren alle bestuursleden hiervan op de hoogte?
Reactie wethouder: Ja, bij alle bestuursleden was het bekend dat het om prognosecijfers gaat.
3. De SP werd uitgelachen toen zij vroeg waarom er in een jaarverslag gebruik wordt gemaakt van prognoses. Wederom de vraag aan de portefeuillehouder en deze keer graag een inhoudelijk antwoord. De SP is namelijk van mening dat in een jaarverslag een overzicht wordt gegeven van het afgelopen jaar. Alleen in de aanbevelingen zouden prognoses vermeld mogen worden. En als het normaal is dat prognoses wordt vermeld in een jaarverslag, wat is dan de waarde van dit document?
Reactie wethouder: Volgens de wethouder is het niet meer dan gebruikelijk om prognoses te gebruiken in een jaarverslag. De wethouder gaf aan dat dat wel goed vermeld moet staan in het jaarverslag en dat was niet het geval bij het jaarverslag van de WFIA.
4. Is de portefeuillehouder het eens met de resultaten van het onderzoek van Deloitete dat er zeer amateuristisch bestuurd is?
Reactie wethouder: Nee, het bestuur van de WFIA heeft haar taak altijd serieus genomen. Echter zal er waarschijnlijk meer ondersteuning moeten komen willen we het niveau om hoog kunnen halen.
5. Hoeveel van de EUR 90.000 per jaar dat de WFIA heeft gekost voor de gemeente Zoetermeer is ook ten gunste komen voor de gemeente Zoetermeer?
Reactie wethouder: De wethouder zegt toe dat hij een overicht zal maken van de bedrijven die zich hebben gevestigd in Zoetermeer met dank aan de WFIA. In geld is dit echter moeilijk uit te drukken.
6. Ziet de portefeuillehouder nog steeds een toegevoegde waarde in de WFIA voor de gemeente Zoetermeer?
Reactie wethouder: Ja.
7. Is het College het met de SP eens dat de samenwerking met de WFIA per direct gestopt moet worden?
Reactie wethouder: De wethouder wil dat het WFIA met een verbetervoorstel komt. Naar aanleiding hiervan kan gekeken worden of de WFIA gecontinueerd zal worden. Nu doet de wethouder daar nog geen uitspraak over. De wethouder ziet echter wel de toegevoegde waarde van het WFIA voor Zoetermeer.
8. Is de gemeente aangesloten bij nog meer lobbyclubs zoals de WFIA? Zo ja, is de gemeente bereid een onderzoek te doen naar het bestuur van deze lobbyclubs om toekomstige WFIA scenario’s?
Reactie wethouder: De wethouder geeft dat het goed is dat andere organisaties die soortgelijke functies hebben ook eens doorgelicht zullen worden.