h

Ook getekend voor behoud volwaardig ziekenhuis in Zoetermeer?

30 september 2023

Ook getekend voor behoud volwaardig ziekenhuis in Zoetermeer?

Foto: Annemiek Kamphuis

Onze stad werd verrast door het bericht ‘Langeland Ziekenhuis Zoetermeer in de toekomst flink uitgekleed’ van Omroep West op 19 mei 2022. De uitleg die bestuursvoorzitter Eringa heeft gegeven in een besloten bijeenkomst aan de Zoetermeerse raad hebben de zorgen niet kunnen wegnemen, alleen maar vergroot!. Belanghebbenden, verloskundigen en huisartsen, hebben ingesproken om aan te geven wat het voor zorgverleners in onze stad zou betekenen als de intensive care, spoedeisende eerste hulp en de acute geboortezorg niet meer beschikbaar zijn. En de gevolgen zijn flink.

Wij hebben daarom alle partijen uitgenodigd om samen actie te voeren en de inwoners hierbij te betrekken. Geen rust maar reuring! Alleen Zó! Zoetermeer reageerde positief op de oproep. Daarop zijn de SP en Zó! Zoetermeer een enquête gestart om aan de inwoners van Zoetermeer te vragen wat hun ervaringen zijn met het ziekenhuis en wat het voor hen betekent als de Spoedeisende Hulp, de intensive care ene acute geboortezorg worden afgeschaald of zelfs helemaal verdwijnen.

Foto: Annemiek Kamphuis

Een SP-motie van Maarten Hijink over behoud van deze zorg in onze stad heeft het niet gehaald in de Tweede Kamer met 70 stemmen voor en 79 stemmen tegen. De derde stad van Zuid-Holland heeft gewoon recht op een volwaardig ziekenhuis. Dit is het directe gevolg van een systeem dat we in Nederland hebben gekozen waarbij verzekeraars en banken over onze gezondheid gaan.

Het college heeft 13 april een memo naar de raad gestuurd, waarin het aangeeft dat het zich grote zorgen maakt over de wijze waarop het bestuur het onderzoek naar de toekomst van de tweedelijns geboortezorg willen vormgeven. Afdeling Verloskunde van het LangeLand Ziekenhuis (tegenwoordig Hagaziekenhuis) dreigt gesloten te worden. Dit is in het Gelre ziekenhuis in Zutphen al gebeurd en daar dreigt nu ook de Spoedeisende Hulp binnenkort gesloten te worden. Deze dreiging heeft in Zutphen al geleid tot een groot protest met 1.500 demonstranten en een bezetting van het ziekenhuis door personeel, patiënten en inwoners.  

Foto: Marga Berendse

Dankzij al deze en eerdere acties heeft de Tweede Kamer op 22 juni gedebatteerd over de ziekenhuiszorg. Voorafgaande aan het debat werd een demonstratie gehouden waar Marije uit Zutphen en onze Annemiek vertelden waarom het zo belangrijk is dat de SEH behouden blijft.

Foto: Marga Berendse

Kamerleden van de BBB, PvdA en CDA en minister Kuipers ontvingen van Marije en Annemiek een verhalenboek met verhalen van inwoners uit Zoetermeer en Zutphen waarom ons ziekenhuis volwaardig moet blijven.

Op 12 juni zijn we met een flinke delegatie afgereisd naar Leiden om daar Zilveren Kruis/Achmea te laten weten dat het sluiten (van delen) van ziekenhuizen geen goed idee is. De woordvoerder van Zilveren Kruis/Achmea werd het vuur aan de schenen gelegd door Jimmy Dijk, onze nieuwe woordvoerder zorg in de Tweede Kamer. Ze kon alleen maar aangeven dat het vooral lag aan het feit dat er niet genoeg personeel was. De woordvoerster gaf echter niet aan wat ze eraan ging doen om dit probleem op te lossen.        

Foto: Marga Berendse
                                                                      

Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen dreigt in 2030 alle bedden voor opnames en de spoedeisende hulp kwijt te raken. Daarom heeft de SP Heerlen zich, samen met andere politieke partijen in Heerlen, verenigd in de ziekenhuisalliantie! Op zaterdag 23 september organiseerde de Ziekenhuisalliantie een protestmars voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Heerlen! Met alle aangesloten alliantiepartners uit de omgeving kwamen zij bij elkaar op de stoep van het ziekenhuis om de petitie te overhandigen. In heel Nederland zie je dat delen van ziekenhuizen verdwijnen, ook in Zoetermeer.

Foto: Marga Berendse

In juni zijn we een petitie gestart voor het behoud van ons ziekenhuis. Geregeld staan we op onze "vaste" plek in de van Leeuwenhoekpassage om handtekeningen voor het behoud van ons volwaardig ziekenhuis op te halen. Mensen waarderen enorm dat wij in onze vrije tijd strijd voeren voor ons ziekenhuis. Heel hartverwarmend. Jammer dat wij de enige partij uit de gemeenteraad zijn die actie wil voor behoud van ons volwaardig ziekenhuis.

Een motie van SP en CDA over ziekenhuizen meer financieren op basis van zorgbehoefte heeft het net niet gehaald. Maar Jimmy geeft aan gewoon door te gaan.

Ineens was er weer een ‘verrassend’ bericht van Omroep West ‘Haga ziekenhuis sluit per direct intensive care’. Als een donderslag bij heldere hemel. Zorgverzekeraars en banken gaan gewoon door met de afbraak van de zorg. Dit moet gestopt worden! De strijd voor behoud van spoedzorg in de buurt wordt een landelijke aangelegenheid.

Hebt u de petitie al getekend? Dat kan via de link 

https://zoetermeer.sp.nl/form/red-het-zoetermeerse-ziekenhuis

U bent hier