h

Maak van de pensioenfonds geen pensioenverzekering!

11 mei 2022

Maak van de pensioenfonds geen pensioenverzekering!

Foto: Sebastiaan van der Hout

Maandag 09 mei was de eerste van 11 actiebijeenkomsten voor een goed pensioen en meer koopkracht. Het vermogen van de pensioenfondsen is de afgelopen 12 jaar van zo’n 600 tot bijna 2000 miljard gestegen. Het geld klotst tegen de plinten. Ondertussen hebben gepensioneerden in diezelfde periode geen indexatie gekregen van hun pensioen. Daarom hebben zij nu meer dan 20% koopkrachtverlies, omdat alle kosten wel elk jaar stijgen.

Velen hebben nu moeite rond te komen of kunnen niet, zoals gehoopt, genieten van hun pensioen. Dit treft ook de werkende mensen van nu; zij moeten eindeloos doorwerken, krijgen niet meer AOW op 65 en ook eerder stoppen met werken bij zware beroepen is hen ontnomen. Het pensioenakkoord is een drama. Het moet anders en het kan anders. Maar dat gaat niet vanzelf, dat kunnen we alleen samen voor elkaar krijgen. Kom naar een van de pensioenbijeenkomsten toe. Kijk op www.sp.nl/pensioen

Onze pensioenen worden onzekerder door de verslechtering van de pensioenwet. De Wet Toekomst Pensioenen (WTP), wordt door deze onze regering, met de steun van GroenLinks en PvdA, met grote haast door de Tweede Kamer gedrukt. De top van de vakbeweging staat hier achter, terwijl pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde is. De eerste reden van bestaan voor een vakbeweging is strijden voor (uitgesteld) loon! Elke maand spaar je voor je pensioen. Hoeveel dat is in de CAO geregeld. Pensioen is de uitbetaling van dat uitgestelde, gespaarde loon. De premie is afgestemd op een waardevast, dus geïndexeerd pensioen. De vakbond hoort op te komen voor de mensen, maar de top van de vakbeweging presenteert met de werkgevers en de minister dit plan. Waanzin! Deze wet maakt onze pensioenen individueler en onzekerder, bovendien worden de onzinnige rekenregels die nu indexatie tegenhouden, niet aangepakt.

Pensioenen gaan nog meer meebewegen met de financiële markten en verzekeraars zien hun kans schoon om meer geld te verdienen aan pensioenen. Als verzekeraars steeds meer overnemen zullen we in de toekomst geen grip en zeggenschap meer hebben op ons pensioen. De AOW leeftijd blijft stijgen, er is geen regeling om op tijd te stoppen en gaan er miljarden bonussen van pensioengeld naar financiële instellingen en consultants. Dit raakt jongeren en ouderen keihard. Gepensioneerden en werknemers worden keihard bedrogen. Er is geld genoeg in de pensioenpotten maar dat dreigt nu te gaan naar een onzeker en duur pensioenstelsel.

Dwing indexering van het pensioen af bij het eigen pensioenfonds.          Sluit je aan bij het actiecomité Red het pensioenstelsel.  www.redhetpensioenstelsel.nl                                                                  Kom naar een van de actie bijeenkomsten. Meld je aan via www.sp.nl/pensioen

U bent hier