h

STOP DE WOONCRISIS!

2 juli 2021

STOP DE WOONCRISIS!

Foto: Marga Berendse

Op 1 juli gebeurde iets wat sinds 1959 niet meer is gebeurd: de huren van sociale huurwoningen en studentenkamers werden bevroren. Dit gebeurde niet vanzelf. We voerden actie samen met huurders. De SP kreeg in het parlement moties aangenomen die opriepen de huurverhoging te stoppen. Op initiatief van onze Tiny Kox werd vorig jaar zelfs een historische motie van afkeuring aangenomen tegen het huurbeleid van de minister.

Na dit succes is het tijd voor de volgende stap om de wooncrisis aan te pakken. We verzamelen zoveel mogelijk bewijs dat het anders moet, en na de zomer bundelen we al deze bewijzen uit het hele land in het grootste zwartboek op wonen ooit. Dit vormt de basis van onze eisen voor gezond en betaalbaar wonen voor iedereen.

Foto: Marga Berendse

In Nederland moet je kunnen rekenen op een goed en betaalbaar huis. Zo simpel is het. Maar een goed en betaalbaar huis is steeds lastiger te vinden. De huren zijn te hoog en de wachtlijsten te lang. Er is sprake van slecht onderhoud, gebrekkige isolatie en vocht- en schimmelproblemen. Eén op de drie kinderen in Nederland woont in een ongezond huis. Je betaalt je scheel, maar voor wat eigenlijk? Politici maakten van wonen een markt en besloten hard te bezuinigen. Corporatiedirecteuren besloten dit vervolgens te verhalen op hun huurders. Dat moet anders. Onze grondwet stelt dat de overheid moet zorgen voor voldoende huizen. 

Foto: Marga Berendse
                                           

In 10 jaar Rutte verdwenen ruim 100.000 sociale huurwoningen en stegen de huren met maar liefst 35 procent. Huurders betaalden ondertussen samen meer dan 10 miljard aan de staatskas via asociale verhuurderheffing. Dat geld gaat dus niet naar het bouwen van nieuwe woningen, het laag houden van de huren of het opknappen van huizen. Op de woningmarkt profiteren vooral de beleggers en huisjesmelkers.                                     

Of het nu het kabinet is, de gemeente of de verhuurder, naar de huurders luisteren ze niet! Wij willen dat niemand meer wordt overgeleverd aan de ellende van de markt. De politiek, de gemeenten en de verhuurders moeten huurders weer serieus gaan nemen. Daarom verzamelen we zoveel mogelijk bewijs dat het anders moet, zodat ze er niet meer omheen kunnen. Na de zomer bundelen we al deze bewijzen uit het hele land in het grootste zwartboek ooit. Wij gaan een beweging bouwen van huurders in Nederland voor goede, betaalbare en trotse volkshuisvesting.

Foto: SP landelijk

Betaal je te veel huur? Zoek je al tijden naar een huis? Woon je in een huis vol vocht, tocht en schimmel of met ander slecht onderhoud? Doet jouw verhuurder nooit iets met klachten? Of heb je op een andere manier last van de wooncrisis?

DEEL DAN NU JOUW VERHAAL!

https://sp.nl/wooncrisis

Dus help mee! Vertel ons jouw verhaal en roep anderen op om dit ook te doen.

Landelijk SP is een offensief tegen de wooncrisis gestart en SP Zoetermeer is een van de afdelingen die meedoen met een superzaterdag. We zijn op zaterdag 03 juli te vinden in de wijk Buytenwegh van 11.00 tot 13.00 uur.

U bent hier