h

Ook gemeente Zoetermeer gluurt met de inwoners mee op sociale media!

20 juli 2021

Ook gemeente Zoetermeer gluurt met de inwoners mee op sociale media!

Foto: Pixaby gratis foto

Nederlandse gemeenten kijken op grote schaal mee met burgers op sociale media, blijkt uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Ongeveer een op de zes gemeenten gebruikt daarvoor ook nepaccounts, terwijl alleen de politie en inlichtingendienst die methode mogen inzetten. Het onderzoek is gebaseerd op een ingevulde vragenlijst van 156 van de 352 gemeenten in Nederland.

Gemeenten houden onder meer Facebookgroepen en Twitterprofielen in de gaten om zicht te krijgen op bijvoorbeeld demonstraties en mogelijke rellen. Ook proberen ze bijstandsfraude op te sporen door op Marktplaats naar bijverdiensten te zoeken en gebruiken ze sociale media om de vluchtverhalen van asielzoekers te controleren. In enkele gevallen worden gemeenteambtenaren onder een valse naam lid van besloten Facebookgroepen.

“Gemeenten hebben niet door hoe snel ze inbreuk maken op de privacy van hun inwoners’’, zegt onderzoeksleider Willem Bantema. “Zodra je individuen stelselmatig gaat volgen, ga je grenzen over. De politie mag dat ook niet tenzij daarvoor toestemming is gegeven door de officier van justitie”.

Het online speuren onder nepnamen, het opslaan van persoonlijke gegevens en het binnendringen van besloten groepen zijn een ernstige inbreuk op rechten van burgers, vindt Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science van de Universiteit Leiden. “Het is simpelweg verboden. Gemeenten mogen niet voor politie of inlichtingendienst gaan spelen”.

Naar aanleiding van bovenstaand artikel in de Volkskrant op 18 mei 2021 hebben Jan Boin, commissielid SP, en Ivan Beij, fractievoorzitter SP, besloten om vragen te stellen aan het college. SP was zeer benieuwd of gemeente Zoetermeer een van de gemeentes is die burgers stiekem online volgen. De vragen en antwoorden kunt u in de bijlage onder dit artikel inzien.

Foto: Pixaby gratis foto

Reactie op de beantwoording van de vragen van de fractie SP Zoetermeer:

Na lang wachten zijn dan eindelijk de antwoorden binnen. Wij hadden duidelijke en heldere antwoorden verwacht, maar helaas zijn de antwoorden vaag en het lijkt bij het college meer te draaien om een taalkundig probleem dan het echte probleem in de kern te raken. Het meegluren met nepaccounts mag niet, maar via lege accounts is het geen probleem. Volgens het college is het dan geen probleem.  Er zijn ambtenaren in dienst die een cursus sociale rechercheur hebben gevolgd om burgers in de bijstand te begluren. Vreemd allemaal. SP Zoetermeer vraagt de gemeente te stoppen met deze handelswijze. Er zijn al gemeentes die gestopt zijn met het meegluren omdat zij ook weten dat dit een grove schending is van de privacy van de inwoners.

De fractie overlegt wat de vervolgstappen zijn. Wordt vervolgd.

In bijlage onder dit artikel kunt u de reactie van de fractie inzien.

 

U bent hier