h

Actie en Actie

6 maart 2021

Actie en Actie

Foto: Anouk Pross

Foto: Anouk Pross

Huurders van Vestia voerden vrijdag actie bij het hoofdkantoor van Vestia in Rotterdam.Samen haalden wij bijna duizend handtekeningen op voor een petitie die Vestia oproept om de huren te bevriezen, het achterstallig onderhoud van de huizen aan te pakken en voor meer zeggenschap voor huurders. Deze petitie is aangeboden en de Raad van bestuur is gevraagd om de eisen van de petitie te onderschrijven op een groot petitie-bord.

Foto: Anouk Pross

Uiteraard is de actie coronaproof en volgens de coronaregels georganiseerd. Al jarenlang zijn huurders van Vestia de dupe van een derivatenschandaal veroorzaakt door de top van de corporatie. SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: ‘Met andere woorden: Er is gegokt met het geld van huurders. De problemen bij deze megacorporatie zijn nog steeds niet opgelost. Er is opnieuw financiële steun nodig van andere corporaties, en dus dreigen de huurders weer de rekening van de problemen te moeten betalen. Wij gaan daarom niet akkoord met het huidige ‘reddingsplan’ voor Vestia. Vestia zelf moet niet gered worden, maar huurders moeten wel worden gered van Vestia. Het is tijd voor eerlijke volkshuisvesting.’

De eisen van de petitie:

1. EEN HUURBEVRIEZING VOOR ALLE VESTIA HUURDERS

0% is genoeg. De verhouding tussen prijs en kwaliteit van de woningen is al tijden zoek. Vestia huurders hebben al jaren te maken met bizarre huurprijsstijgingen. Daar moet nu een einde aan komen.

2. DAT AL HET ACHTERSTALLIG ONDERHOUD WORDT INGEPLAND EN UITGEVOERD

Veel Vestia huurders hebben te maken met ernstig achterstallig onderhoud, schimmel, tocht en vochtschade. Deze problemen moeten met spoed worden opgelost. Iedereen verdient een goed en gezond huis.

3. MEER ZEGGENSCHAP VOOR HUURDERS

Huurders betalen zich blauw, maar hebben te weinig te zeggen. Wij willen dat huurders inspraak krijgen op het gebied van onderhoud, verduurzaming, renovaties en huurverhogingen.

Foto: Annemiek Kamphuis

 

En na het succes van de huurbevriezing in de sociale sector, zijn honderden huurders een actie voor huurverlaging voor álle huurders gestart. Op vrijdag 5 maart zijn meer dan 200 kantoren van verhuurders beplakt met actieborden om duidelijk te maken dat het tijd is voor de volgende stap: huurverlaging.

Foto: SP landelijk

Onder Rutte stegen de huren van Nederlanders de afgelopen 10 jaar gemiddeld met 35 procent. Anderhalf jaar geleden zat al een kwart van de huurders financieel klem. Na bijna een jaar van acties en politiek gesteggel, stemde een meerderheid van de Tweede Kamer onlangs in met het SP-voorstel om de huren in de sociale sector te bevriezen. Dat is een groot succes, maar particuliere verhuurders in de vrije sector gaan nog steeds vrijuit. Zij kunnen het komende jaar hun huren gewoon verhogen met 1% bovenop de inflatie. Honderden huurders in heel Nederland komen daarom in actie.   

Foto: Annemiek Kamphuis
       

Zo’n 30.000 huurders sloten zich de afgelopen maanden aan bij de SP-campagne tegen de huurverhoging via SP.nl/stopdehuurverhoging. Zo’n 400 huurders voerden de actie vrijdag uit bij hun verhuurder, verspreid door het hele land. ‘Dit is pas het begin van onze beweging’ aldus SP-Kamerlid Sandra Beckerman, ‘wij willen een eerlijk Volkshuisvestingsstelsel, met fatsoenlijke en betaalbare woningen voor iedereen. Dat kan alleen met een sterke beweging van huurders. Daar bouwen we hard aan. Dit is de eerste keer dat zij zo massaal van zich zullen laten horen. We gaan door tot er een huurverlaging is.’ De actie is precies 10 dagen voordat de eerste stembussen voor deTweede Kamer verkiezingen open zullen gaan. Beckerman: ‘Natuurlijk moeten alle politieke partijen zich dit signaal aantrekken. Dit is het moment waarbij partijen kunnen uitspreken dat zij het niet bij loze beloften laten, maar zich daadwerkelijk gaan inzetten voor alle huurders in Nederland’.

Foto: Annemiek Kamphuis

U bent hier