h

SP Zoetermeer stelt vragen over terugvordering bijstand.

15 februari 2021

SP Zoetermeer stelt vragen over terugvordering bijstand.

Foto: Annemiek Kamphuis

“Gemeente Zoetermeer kan gebruik maken van beleidsvrijheid bijstand en hopelijk maken ze daar wel gebruik van. Ik zou het verschrikkelijk vinden als ze dat niet doen”, Jan Velner, commissielid SP Zoetermeer. “Vaak is het onduidelijk wat mensen in de bijstand moeten melden, en dan wordt er snel van fraude uitgegaan”.

SP Zoetermeer wil graag weten hoe gemeente Zoetermeer omgaat met giften en terugvorderingen in de bijstand en hebben vragen gesteld.  Op 28 februari komen de antwoorden. De vragen staan in de bijlage onder dit artikel.

Foto: Annemiek Kamphuis

“Het moet afgelopen zijn met de misplaatste fraudejacht op mensen met een bijstandsuitkering”, zegt Jasper van Dijk, SP-Kamerlid in reactie op de ophef die is ontstaan over een vrouw in de bijstand die 7000 euro aan de gemeente moet betalen omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. “Deze fraudejacht op mensen met een uitkering heeft veel weg van een toeslagenaffaire 2.0. Ook hier zien we dat de overheid zich opstelt als een genadeloze machine zonder enig gevoel voor de menselijke maat. Het beleid komt voort uit de Participatiewet van Rutte en Asscher, gesteund door CDA en D66", vervolgt Jasper van Dijk.

SP wil een eerlijke overheid die er voor mensen is. Dat betekent dat nu moet gebeuren:

1.Stoppen met de misplaatste fraudejacht. Mensen met een bijstandsuitkering moeten jaarlijks (eventueel in natura, zoals boodschappen, kleding, schoolspullen of speelgoed) een bedrag kunnen ontvangen zonder gevolgen.

2.De wet gaat voortaan uit van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Gemeentes worden niet langer verplicht om geld terug te vorderen, en de menselijkheid moet voorop staan. Ook de zogenaamde ‘inlichtingenplicht’, waarbij mensen in de bijstand elke gift moeten melden, moet worden herzien.

3.Armoede wordt aangepakt door een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. De uitkeringen en de AOW stijgen daardoor dan ook automatisch mee.    

                                                                                                                    Bekijk ons verkiezingsprogramma 2021– 2025    

https://sp.nl/programma2021/werkend-land

U bent hier