Referendum over afvalbeleid gaat er komen!
Referendum over afvalbeleid gaat er komen!
Ruim vijfduizend stemgerechtigde stadsgenoten hebben een verzoek voor een referendum ingediend. Dat is genoeg voor een referendum. Veel mensen zien het nieuwe afvalbeleidsplan niet zitten en hebben hun stem laten horen om dit te veranderen. Zolang de procedure van het referendum loopt, wordt de uitvoering van het raadsbesluit niet gestart.
Een referendum is een volksstemming over een bepaalde politieke kwestie. In dit geval het afvalbeleidsplan. Een referendum betrekt meer groepen burgers bij de besluitvorming en creëert draagvlak voor politieke beslissingen. Het kan zorgen voor grotere legimiteit van en meer vertrouwen in de democratie.
Hoe gaat het in zijn werk?
Een ingestelde referendumcommissie van onafhankelijke deskundigen benoemd door de gemeente, prikt een datum. Alle kiesgerechtigden krijgen een oproep te gaan stemmen. Voor de geldigheid van de uitslag is een opkomst bij het referendum vereist. De gemeente is op grond van de verordening en de Gemeentewet belast met de organisatie van het referendum. Tot de organisatie behoren diverse taken zoals de voorlichting over het onderwerp en de inrichting en bemensing van de stemlokalen.
“Met een bindend correctief referendum krijgen mensen de mogelijkheid om de politiek terug te fluiten, op het moment dat zij het niet eens zijn met politieke besluiten. De democratie gedijt niet op angst, maar is gebouwd op vertrouwen. Het referendum past goed bij onze democratie”, Ronald van Raak, initiatiefnemer voor een bindend referendum..
Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde 22 september 2020 voor de SP-wet voor een bindend referendum. Daarmee is een flinke stap gezet in de versterking van onze democratie. De wet gaat naar de Eerste Kamer, waar ook een meerderheid voor het bindend referendum lijkt te zijn. De invoering van dit referendum vraagt wijziging van de Grondwet. Daarom moet de wet na de verkiezingen van 17 maart opnieuw worden besproken door beide Kamers.
Mensen kunnen bij deze verkiezingen onze politiek een stuk democratischer maken door niet te stemmen op VVD, CDA of SGP, de drie partijen die tegen het referendum zijn, aldus Ronald van Raak