h

Nog maar bijna 800 handtekeningen verwijderd van een referendum!

12 januari 2021

Nog maar bijna 800 handtekeningen verwijderd van een referendum!

Foto: Pixaby gratis foto

Heel fijn om te ervaren dat mensen gebruik maken van hun stem om iets aan te pakken waarover zij het niet eens zijn. In dit geval gaat het over het net ingevoerde afvalbeleid. Er zijn 4100+ verzoeken binnen gekomen, voor een definitief verzoek zijn er 4876 nodig.

Tot 7 januari konden mensen een verzoek tot referendum indienen tegen het nieuwe afvalbeleid. Hier waren 325 handtekeningen voor nodig. Dat is dus gelukt. Dinsdag 12 januari wordt het inleidend verzoek officieel bekrachtigd, en dan zijn er binnen een tijdsbestek van zes weken nog bijna 800 handtekeningen nodig voor een definitief verzoek. “Dat moet wel lukken”, zegt initiatiefneemster Dani Scheffer in het AD. “Ik ben er trots op dat zoveel Zoetermeerders hebben getekend. Het afvalbeleid moet geen straf worden, maar een werkbaar plan voor iedereen”.

SP Zoetermeer is blij met deze uitslag. Heel veel inwoners zijn niet voor het nieuwe afvalbeleid en nu moet de politiek luisteren naar de Zoetermeerders. GroenLinks, D66, VVD en LHN zijn verantwoordelijk voor dit beleid. Burgermeester heeft toegezegd te handelen naar een referendum, wethouder Jacobien Groeneveld is niet bang voor een referendum, maar vindt dit juist een goede ontwikkeling. “Afval is emotie, het is juist goed dat Zoetermeerders zich hierover uitspreken”, zegt ze in een interview met ZoetermeerActief.

SP Zoetermeer hoopt dat de coalitie niet alleen luistert, maar ook echt wat gaat doen met de vragen en zorgen die mensen terecht over dit beleid hebben. Wij volgen uiteraard de gang van zaken.

Er zijn dus 4876 met een digiD gevalideerde handtekeningen nodig op het formulier van de gemeente voordat de gemeente volgens haar regels gedwongen is naar de inwoners te luisteren.

Teken dus als u dat nog niet gedaan hebt en het niet eens bent met dit afvalbeleid.   

https://www.zoetermeer.nl/form/referendum-inleidend-verzoek/referendum-0                                                                                                                 

U kunt de tekst bij dit formulier negeren, hij dient ook als aanvraag stem na de eerste aanvraag die reeds is gedaan tegen dit besluit. Log in met uw DigiD, en check uw gegevens. Daarna komt u bij het formulier 'BESLUIT'. Vul in bij de vraag 'over welk besluit van de raad dient u een verzoek tot referendum in?' : "Raadsbesluit afval en grondstoffenbeleidsplan 2021 " (kopieer en plakken is aanbevolen) Vul in bij Datum besluit: 14 - 12 - 2020

Indien genoeg aanvragen: Het referendum om het al aangenomen besluit te stoppen.

Bij een goede opkomst en meerderheid tegen het huidige plan moet de raad terug naar de tekentafel.

U bent hier