h

Pleidooi behoud huurwoningen, onderdeel experimenteel project Het Pleintjesplan.

2 november 2020

Pleidooi behoud huurwoningen, onderdeel experimenteel project Het Pleintjesplan.

Foto: Mehmet Karahan

Maandag 26 oktober heeft mevrouw van Es, lid van actiecomité Slopen? Nee!, ingesproken bij een commissievergadering. Zij hield een prachtig pleidooi voor behoud van de 23 beoogde sloopwoningen van De Goede Woning in Meerzicht. Zij is moeder van een van de bewoners van de sociale huurwoningen. Verduurzaming kan prima, zeker met de subsidies die de gemeente ontvangt.

Dat mevrouw van Es niet alleen staat in haar pleidooi is overduidelijk. In een mum van tijd zijn er 213 handtekening tegen de sloop opgehaald! Ook de buurtgenoten zijn niet blij met de flinke ingreep in hun nu nog mooie groene wijk met privacy. Het actiecomité zoekt nog naar een geschikt moment om de handtekeningen te kunnen aanbieden.

Het wachten is op de afronding van het onderzoek naar de cultuur historische waarde van de woningen. De bewoners is verteld dat dit eind december 2020 zou worden afgerond, maar in het artikel in het Zoetermeerse Streekblad over de actie tegen de voorgenomen sloop, stond dat De Goede Woning wist dat het onderzoek naar de cultuur historische waarde van de woningen niet voor het eind van dit jaar klaar zou zijn. Vreemd! Het besluit om wel of niet een sloopvergunning af te geven door de gemeente, is hiervan afhankelijk.

Mevrouw van Es verwijst naar Het Pleintjesplan van architect Architectenbureau Leo de Jonge. In Zoetermeer staan maar liefst drie van de 64 gerealiseerde experimentele projecten: Woondekken, de Terrasflat in Palenstein en het Pleintjesplan in Meerzicht.

Sinds 01 januari 2012 is het wettelijk vastgesteld dat een bestemmingsplan moet voldoen aan een aantal criteria. Een van deze criteria is dat een bestemmingsplan een beschrijving moet bevatten van de wijze waarop er rekening is gehouden met de cultuur historische waarden en in de grond aanwezige monumenten.

https://www.experimentelewoningbouw.nl/portfolio/ex-68-022-zoetermeer-meerzicht

 

U bent hier