h

DIFTAR, GEEN GOED IDEE!

7 september 2020

DIFTAR, GEEN GOED IDEE!

Foto: Pixaby gratis foto

In oktober kiest de gemeenteraad voor een nieuw afvalsysteem: het bekende DIFTAR. Bij DIFTAR wordt de hoogte van de afvalstoffenheffing gebaseerd op het aantal keer dat er restafval wordt ingeleverd, naast het vaste deel. De SP wil geen DIFTAR. Bent u tegen DIFTAR? Geef dit aan bij het meldpunt, rechts op deze site. Zo krijgen we inzicht hoe de bewoners van Zoetermeer erover denken.

Afval is een gezamenlijk probleem dat we samen moeten oplossen. Door te zorgen voor goede nascheiding van afval. En door de verpakkingsindustrie en supermarkten te dwingen ons minder verpakkingen te verkopen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid tot afvalscheiding. Ook zorgt DIFTAR voor afvaldumping en vervuiling van recyclebaar afval. Mensen gaan restafval mengen in oud papier of groen afval. De echte vervuilers, de verpakkingsindustrie en de supermarkten, gaan vrijuit. Bewoners mogen het oplossen.

Foto: Pixaby gratis foto

Zoetermeer zag eind 2002 af van het systeem, omdat het veel extra kosten met zich mee zou brengen. Niet iedereen in een stad heeft dezelfde mogelijkheden om afval te besparen. Gezinsgrootte, opleidingsniveau en inkomen spelen daarbij een rol. DIFTAR kan werken in een gebied met veel laagbouw en sociale controle maar niet in steden met hoogbouw. Nu stellen ze weer opnieuw DIFTAR voor en dezelfde problemen komen weer boven drijven. SP vond het in 2002 geen goed idee en nu in 2020 nog steeds niet.

Grofvuil wordt niet meer gratis opgehaald. Inwoners kunnen hun grofvuil zelf naar het zelfbrengdepot brengen. Voor inwoners die dat niet kunnen, worden gratis hulpmiddelen beschikbaar gesteld. Het blijft mogelijk om grofvuil aan huis te laten ophalen tegen betaling van ongeveer 40 euro.

Plastic, blik en drinkpakken (PBD) worden apart ingezameld. Daarvoor krijgen huishoudens een extra container: de PBD-container met oranje deksel. Het restafval wordt dan 1 keer per 4 weken aan huis opgehaald. Voor huishoudens die gebruikmaken van ondergrondse containers, komen er ondergrondse PBD-containers bij of worden bestaande restafvalcontainers omgebouwd naar PBD-containers. Ook wil de gemeente de ja/ja-sticker invoeren. Alleen huishoudens met die sticker, krijgen de huis-aan-huis-folders en ongeadresseerde post door de bus.

Na invoering van bovenstaande maatregelen gaat de gemeente het systeem van gedifferentieerde tarieven DIFTAR invoeren. Naast een vast tarief ga je daarnaast betalen per extra levering. Mensen die een afvalbeurt overslaan, kunnen korting krijgen op hun afvalstoffenheffing. Dat betekent dus dat je dan om de twee maanden de container laat legen. Dat gaat lekker stinken en zeker in de hete zomers die we hebben mogen meemaken. Ongedierte zal dit ook prettig gaan vinden.

Eigenaren van kringloopwinkels zijn niet te spreken over DIFTAR; de maatregel waarmee de gemeente stopt met het gratis ophalen van grofvuil. Ze vrezen voor een flinke toename van vuilnis en ongewenste spullen die bij hun voor de deur worden gedumpt, waar zij dan vervolgens voor moeten betalen. Kringloopcentrums doen prima werk voor de maatschappij en het is niet de bedoeling dat zij de rekening gaan betalen.

 

 

U bent hier