h

Huurders staan op in heel Nederland

26 juni 2020

Huurders staan op in heel Nederland

Foto: Annemiek Kamphuis

0% huurverhoging is genoeg. Dat vinden ook 322 Zoetermeerse huurders die zich hebben uitgesproken via sp.nl/stopdehuurverhoging. Daarom hebben een aantal van deze huurders de vuile was buiten gehangen op woensdag 24 juni om 11.00 voor het kantoor van Vestia in Zoetermeer. Een aantal dozen waar straks huurders noodgedwongen in moeten gaan wonen, stonden opgesteld tegenover het kantoor van Vestia in Zoetermeer. Woordvoerster Monique overhandigde de medewerkster van de woningcorporatie de sleutels. “Geef even door aan de beleidsmakers in Rotterdam dat het water ons aan de lippen staat. Nog even en we moeten de woning uit om in een doos te gaan wonen”. Huurders draaien nog altijd op voor de vorige crisis. Zij moeten vanaf 1 juli weer een huurverhoging betalen. Daar hebben zij genoeg van. Daarom doen huurders, bijeengebracht door de SP, overal in het land deze week tijdens de ‘nationale actieweek tegen de huurverhoging’ dit soort acties.

Foto: Annemiek Kamphuis

Vrijdag 26 juni is er een digitale demonstratie waarin minister Ollongren mag komen uitleggen waarom de verhogingen blijven doorgaan. Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid SP heeft haar uitgenodigd.

Miranda, één van de huurders: ‘Op 1 juli gaan de huren weer omhoog, terwijl de helft van de huurders vorig jaar al moeite had om de huur te betalen. Huurders betalen nog steeds voor de vorige crisis en van velen lopen door de coronacrisis de inkomsten terug. Wéér een huurverhoging doorvoeren is oneerlijk’.

Foto: Annemiek Kamphuis

De afgelopen weken meldden zich meer dan 20.000 huurders als Monique bij de SP. In tientallen steden laten zij nu van zich horen, van Amsterdam tot Doetinchem, van Groningen tot Heerlen. Zo ook in Zoetermeer. Jan Velner, voorzitter van de SP in Zoetermeer: ‘‘Sinds 2013 is de huur met gemiddeld 18,5% gestegen. Deze huurexplosie komt niet uit de lucht vallen. Politici maakten van wonen een markt. We zitten nu in een wooncrisis: een goed en betaalbaar huis is steeds lastiger te vinden. Particuliere verhuurders willen hun winst maximaliseren en huurders van woningcorporaties betalen nog altijd voor de vorige crisis vanwege de verhuurderheffing, die is ingevoerd om de schatkist te vullen na de redding van de banken in 2008. Zonder die huurdersbelasting zouden de huren maandelijks € 70, - lager zijn. Het is hoog tijd om de zoveelste huurverhoging te stoppen en de markt uit onze volkshuisvesting te halen. Woningen zijn niet om winst mee te maken, maar om in te wonen.”

Foto: Annemiek Kamphuis

In de Eerste Kamer stemde tot twee keer toe een meerderheid voor het stopzetten van de huurverhoging, maar minister Kasja Ollongren van Wonen weigert het SP-voorstel uit te voeren. De acties van de SP en de huurders verhogen de druk op de minister, die het toch al moeilijk heeft. Fractievoorzitter Ivan Bèij: ‘Ollongren regeert het land zonder te luisteren naar de Eerste Kamer en de huurders, die direct in de problemen komen door haar keuze. Het is hoog tijd dat ze stopt met de baron te spelen en gaat luisteren naar de Eerste Kamer en de huurders. Ze moet de huurverhoging stoppen. Doet ze dat niet, dan brengt ze zichzelf in de problemen.’

Huurders die zich willen aansluiten bij de acties, kunnen zich melden via sp.nl/stopdehuurverhoging.

 

                                                                                                                                   

U bent hier