h

Dag van de Arbeid. Dag voor onze helden.

2 mei 2020

Dag van de Arbeid. Dag voor onze helden.

Foto: Annemiek Kamphuis

Jaarlijks staat 1 mei in het teken van de Dag van de Arbeid.

 

https://twitter.com/SPnl/status/1256099159293255680

Voor het ontstaan van de Dag van de Arbeid gaan we terug naar het jaar 1889. Tijdens het eerste congres van de internationale socialistische organisatie ‘Tweede internationale’ wordt besloten het jaar erop op 1 mei te demonstreren. Aan de oproep wordt massaal gehoor gegeven, blijkt in 1890 tijdens de eerste georganiseerde Dag van de Arbeid. In de Verenigde Staten en een groot deel van Europa gaan mensen de straat op voor de achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en het behoud van vrede. In de jaren hierna verwordt de Dag van de Arbeid tot een jaarlijks terugkerende traditie

Foto: Annemiek Kamphuis

In veel Europese landen is 1 mei een officiële, doorbetaalde feestdag. In Nederland is dat niet het geval. Dat komt deels omdat Koninginnedag voorheen op 30 april viel en wij voornamelijk op kerkelijke feestdagen zoals Kerst en Pasen vrij zijn. Een andere reden is dat de confrontaties tussen vakbonden en de overheid in ons land minder heftig waren dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Rusland. In die landen ging de strijd er een stuk bloederiger aan toe. Ons poldermodel heeft de scherpe randjes van die protesten afgehaald, waardoor de Dag van de Arbeid in de loop der jaren meer naar de achtergrond verdween.

Op 1 mei vieren wij, SP,  de dag van 'Onze Helden' als ode, maar tegelijkertijd ook als serieuze oproep voor de herwaardering van het werk dat mensen in vitale beroepen doen voor onze samenleving.  We gaan dit jaar niet samen naar het Malieveld om te pleiten voor betere arbeidsvoorwaarden en hoger salaris, maar komen samen via zoom om te praten met leraren, chauffeurs, schoonmakers, verpleegkundigen en vele andere over hoe zij in deze tijd hun werk beleven en hoe we deze beroepen ook na de coronacrisis opnieuw gaan herwaarderen.

Foto: SP landelijk

https://doemee.sp.nl/zorg

SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman zal in gaan op het belang van samen strijden voor betere arbeidsvoorwaarden en salarissen en neemt ons mee in haar gedachten over wat er moet gebeuren om de vitale beroepen te herwaarderen.

Foto: Marga Berendsen

Om aandacht te vragen in de “buitenwereld”  voor 1 mei, de essentiële beroepen, heeft de landelijke SP posters ontworpen. Deze posters konden mensen bestellen en voor hun raam hangen. SP Zoetermeer is met een paar mensen op pad geweest om  Zoetermeer  te voorzien van posters op de vrije plakplaatsen.

Foto: Jan Velner

https://sp.nl/opinie/lilian-marijnissen/2020/vitale-beroepen-verdienen-beter

U bent hier