h

Met enthousiasme stemde de Raad Zoetermeer voor grote zak geld!

31 januari 2020

Met enthousiasme stemde de Raad Zoetermeer voor grote zak geld!

Foto: AnnemiekKamphuis

Met 31 voor en 4 tegen stemde maandagavond de raad  voor privatisering van Eneco. SP, FvdB en PvdA zijn de partijen die voor behoud Eneco hebben gestemd. Voor werkgelegenheid, duurzaamheid en zeggenschap.  De SP vindt dat teleurstellend.  

Eneco wordt verkocht aan het buitenlandse bedrijf Mitsubishi Corporation voor 95 miljoen. SP vindt het om meerdere redenen geen goed idee om te gaan voor het snelle geld. De verkoop van de aandelen van energie bedrijf Eneco is niet goed voor de werkgelegenheid en duurzaamheid. Het publieke belang wordt opgeofferd aan blinde marktideologie.

De raad geeft met verkoop van Eneco een belangrijk instrument uit handen om de noodzakelijke energietransitie vorm te geven. We hebben ons vastgelegd aan de klimaatdoelen van Parijs en daarvoor is een enorme omslag nodig van fossiele energie naar duurzaam opgewekte warmte en stroom.

Eneco is een speler die wat betreft duurzaamheid voorop loopt en zal Eneco deze trend voorzetten nu ze zijn verkocht aan Mitsubishi Corporation?

De gemeente gaat weliswaar niet voor de hoogste winst: als stad ontvangen we   dividend per jaar.  Nu zijn we deze vaste inkomsten kwijt! De 95 miljoen is eenmalig geld. En waar gaat dat naar toe? Onze motie om een duurzaamheidsfonds te realiseren haalde het niet in de Raad. Waar het geld dan ingestoken gaat worden is onbekend. De SP hoopt niet dat het verjubeld gaat worden. Een grabbelton.

Overal in de wereld worden privatiseringen teruggedraaid omdat blijkt dat de markt voorzieningen niet per se beter, laat staan goedkoper kan regelen. Bepaalde producten moeten betaalbaar toegankelijk blijven voor iedereen, denk aan water, zorg, openbaar  vervoer. De verkoop van Eneco zal korte termijn winst opleveren voor een enkeling ten koste van een duurzame, betaalbare energietransitie voor velen.

SP vraagt zich af of de inwoners van Zoetermeer er blij mee zijn. 31 voor en 4 tegen is ongeveer 8 op 1. Als je 9 inwoners vraagt of ze voor of tegen verkoop van de publieke voorziening zijn, zou dus 8 mensen voor het snelle geld gaan en 1 voor duurzaamheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid. Dan heb je een afspiegeling van de stemming van de achterban van de partijen. GroenLinks initieerde een Klimaatwet waarin de doelen voor het klimaatbeleid voor de lange termijn juridisch is vastgelegd. Door in te stemmen met verkoop Eneco gaan we zeker de doelen niet halen, denken wij.
https://zoetermeersdagblad.nl/Politiek/verkoop-aandelen-eneco-sp-zoetermeer-baalt

https://www.ad.nl/zoetermeer/de-jacht-op-de-95-miljoen-eneco-euro-s-is-geopend~a63eeeeb/?utm_source=whatsapp&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

 

U bent hier