h

Langs de deuren bij Vestia huurders.

27 januari 2020

Langs de deuren bij Vestia huurders.

Foto: AnnemiekKamphuis

In Nederland moet je kunnen rekenen op een goed en betaalbaar huis. Zo simpel is het. Maar een goed en betaalbaar huis is steeds lastiger te vinden. De huren zijn te hoog en de wachtlijsten te lang. Er is sprake van slecht onderhoud, gebrekkige isolatie en vocht- en schimmelproblemen. Eén op de drie kinderen in Nederland woont in een ongezond huis. Je betaalt je scheel, maar voor wat eigenlijk? Politici maakten van wonen een markt en besloten hard te bezuinigen. Corporatiedirecteuren besloten dit vervolgens te verhalen op hun huurders. Dat moet anders. Onze grondwet stelt dat de overheid moet zorgen voor voldoende huizen. Iedereen heeft recht op een goed en betaalbaar huis.

Foto: AnnemiekKamphuis

SP gaat in verschillende steden de deuren langs om bewoners te vragen of ze tevreden zijn met de woning. Of er achterstallig onderhoud is. In Zoetermeer doen we mee en  gaan  5 keer op zaterdag de deuren langs bij Vestia huurders. De verhalen worden gebundeld. Zaterdag 25 januari hebben we de spits afgebeten en zijn in de flat Fonteinbos geweest. Daar is al maanden een grootschalig onderhoudsproject bezig.

Foto: AnnemiekKamphuis

Zoals jullie ongetwijfeld weten ging in 2012 woningcorporatie Vestia bijna kopje onder door een miljoeneninvestering in dubieuze verzekeringsproducten. Omdat de financiële situatie van de corporatie nog altijd bar en boos is, presenteerde de corporatie onlangs een ‘herijkt verbeterplan’ aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw waar corporaties tegen gunstige tarieven geld kunnen lenen. Samenvatting van het plan staat op de website van Vestia. Met het herijkt verbeterplan stelde Vestia een strategische agenda op om te komen tot een situatie waarin de volkshuisvestelijke opgaven wel kan worden uitgevoerd. Er wordt gedacht aan overname van of alternatieve financiering voor nieuwe herstructureringsprojecten. Mooie woorden allemaal maar de Socialistische Partij is bezorgd over de gevolgen van dit plan voor Vestia huurders. Vestia huurders betalen al relatief meer huur voor slechter onderhouden woningen. Daar komt nog een huurverhoging bij. Voor huurverhoging is het verplicht dat er ook meer wooncomfort moet zijn na een verbouwing.  

Foto: Mehmet Karahan
                                            

“Tevreden huurders, in een eerlijke stad, nu en in de toekomst. Daar werken we met ruim 700 medewerkers iedere dag aan. We zorgen voor betaalbare woningen van goede kwaliteit voor mensen met een laag (midden)inkomen of een kwetsbare positie. Ook zetten we ons in voor gemengde wijken die kansen bieden voor iedereen. Dit doen we vooral in de regio's Rijnmond en Haaglanden”. heeft Vestia op de website staan.  

Wij gaan langs de deuren om te horen van bewoners van Vestiahuizen of ze dit waar kunnen maken.

Foto: AnnemiekKamphuis

U bent hier